ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake

Πέθανε ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 φημιζόταν ως ένας από τους πιο πρωτοπόρους σχεδιαστές στον κόσμο AP Photo/Katsumi Kasahara, File

Ο επαναστάτης Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε η εταιρεία του.

Γνωστός για τα καινοτόμα στυλ και το άρωμά του, ο Miyake δημιούργησε μια παγκόσμια επωνυμία μόδας, η οποία περιελάμβανε τον σχεδιασμό των εμβληματικών πουλόβερ με λαιμόκοψη χελώνας που φορούσε ο Steve Jobs.

Ο σχεδιαστής πειραματίστηκε με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές κατά τη διάρκεια της καριέρας του για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Miyake πέθανε από καρκίνο στο ήπαρ την Παρασκευή και έχει ήδη γίνει ιδιωτική κηδεία, αναφέρουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος στη Χιροσίμα το 1938, ο Miyake ήταν μόλις επτά ετών όταν η πόλη καταστράφηκε από μια ατομική βόμβα που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν απρόθυμος να μιλήσει γι' αυτό ως ενήλικας και έγραψε στους New York Times το 2009 ότι δεν ήθελε να γίνει γνωστός ως «ο σχεδιαστής που επέζησε από την ατομική βόμβα».

Στη δεκαετία του 1960 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές μόδας Guy Laroche και Hubert de Givenchy.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για μικρό χρονικό διάστημα, προτού επιστρέψει στο Τόκιο το 1970 για να ανοίξει το Miyake Design Studio.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980 φημιζόταν ως ένας από τους πιο πρωτοπόρους σχεδιαστές στον κόσμο, καθώς δούλευε με υλικά από πλαστικό έως μέταλλο, καθώς επίσης και με παραδοσιακά ιαπωνικά υλικά και χαρτί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ