ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία - «Δεν υπήρξε επίθεση» λέει η Μόσχα

Έκρηξη σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία - «Δεν υπήρξε επίθεση» λέει η Μόσχα
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Έκρηξη πυρομαχικών προκάλεσε πυρκαγιά σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σταθμευμένα πολεμικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν υπήρξε επίθεση και η βάση Σάκι δεν υπέστη ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η βάση Σάκι επέτρεψε σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί να χτυπήσουν περιοχές στο νότο της Ουκρανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Αρκετά πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία εξερράγησαν μέσα σε αποθήκη που βρίσκεται σε έδαφος του στρατιωτικού αεροδρομίου Σάκι, κοντά στην περιοχή Νοβοφεντόριβκα», διευκρινίζει η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζοντας ότι η αποθήκη δεν αποτέλεσε στόχο πυρών ή βομβαρδισμών.

Νωρίτερα σήμερα τρεις αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι άκουσαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις και είδαν μαύρο καπνό να υψώνεται από την κατεύθυνση μιας ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Νοβοφεντόριβκα στη δυτική Κριμαία.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρεις Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ