ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία: Ένας νεκρός και αναφορές για υλικές ζημιές

Εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία: Ένας νεκρός και αναφορές για υλικές ζημιές
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν σε ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στην Κριμαία και σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στην ουκρανική χερσόνησο, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ένα άτομο σκοτώθηκε. 

Ο Ακσιόνοφ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη στρατιωτική βάση Σάκι κοντά στη Νοβοφεντόριβκα στη δυτική ακτή της χερσονήσου.

Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλαπλές εκρήξεις καθώς και υλικές ζημιές σε ρωσικά αεροσκάφη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσαν τουλάχιστον 12 εκρήξεις, που ξεκίνησαν περίπου στις 15:20, τοπική ώρα.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως πρόκειται έκρηξη πυρομαχικών λόγω της οποίας προκλήθηκε πυρκαγιά, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε επίθεση και πως η βάση Σάκι δεν υπέστη ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Στη εν λόγω βάση σταθμεύουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις στο νότο της Ουκρανίας.

«Αρκετά πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία εξερράγησαν μέσα σε αποθήκη που βρίσκεται σε έδαφος του στρατιωτικού αεροδρομίου Σάκι, κοντά στην περιοχή Νοβοφεντόριβκα», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας ότι η αποθήκη δεν αποτέλεσε στόχο πυρών ή βομβαρδισμών.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Telegram, μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι το γεγονός της πυρκαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα –τρομοκράτη στον πόλεμο της ενημέρωσης.

«Δεν αποκλείουμε, οι κατακτητές να βρουν ‘τυχαία’ κάποια χαρακτηριστικά ‘σύμβολα’, ‘καρτ βιζίτ’ ή ακόμη και ‘DNA’. Παρεμπιπτόντως εφιστούμε την προσοχή ότι τα ρούχα από βαμβάκι είναι πολύ υγιεινά», πρόσθεσε η Μαλιάρ, συμβουλεύοντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ