ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Ντνιπροπετρόφσκ - Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Ντνιπροπετρόφσκ - Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και στην κεντρική Ουκρανία Russian Defense Ministry Press Service photo via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία με ρωσικούς βομβαρδισμούς να στοιχίζουν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στο Ντνιπροπετρόφσκ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής που βρίσκεται κεντρικά της χώρας. 

Σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο τα θύματα είναι από την περιοχή της Νικόπολης και την πόλη Μάργανετς.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους και προστέθηκαν στον απολογισμό των 11 νεκρών που είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνήτη μερικά λεπτά νωρίτερα μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η νυκτερινή επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 11 ανθρώπων, πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σ' αυτή τη σχετικά ασφαλή περιοχή στην οποία έχουν μεταφερθεί άμαχοι από το Ντονμπάς, που βρίσκεται ανατολικότερα και αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης.

«Περάσαμε μια φρικτή νύκτα (...) Είναι πολύ σκληρό να βγάζεις τα πτώματα από τα συντρίμμια», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. «Σας ικετεύω, πηγαίνετε σε ασφαλή μέρη στη διάρκεια των αεροπορικών συναγερμών (...) Μην αφήνετε τους Ρώσους να σας σκοτώνουν».

Η πόλη Μάργανετς, η οποία βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου απέναντι από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, και το χωριό Βιστσεταρασίβκα στοχοθετήθηκαν σ' αυτή την επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

«Ογδόντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εσκεμμένα και ύπουλα εναντίον κατοικημένων συνοικιών ενώ οι άνθρωποι κοιμούνταν στα σπίτια τους», κατήγγειλε ο κυβερνήτης, σύμφωνα με τον οποίο περισσότερα από 20 κτίρια υπέστησαν ζημιές στο Μάργανετς, ενώ υπέστη ζημιές και μια γραμμή ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό χιλιάδες άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης δήλωσε ακόμη πως από την επίθεση προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα ξενώνα, δύο σχολεία, μια αίθουσα συναυλιών, το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου και άλλα διοικητικά κτήρια.

Χτες, Τρίτη, σημειώθηκαν εκρήξεις και σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για ανάφλεξη πυρομαχικών σε αποθήκη, με τον απολογισμό των θυμάτων που έδωσαν να κάνει λόγο για έναν νεκρό και πέντε τραυματίες.

Το Κίεβο «φυσικά δεν αναλαμβάνει» την ευθύνη για την έκρηξη, «τι σχέση έχουμε εμείς;», είπε ο Μιχάιλο Πόντολιακ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, μολονότι η εφημερίδα New York Times έκανε λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση για ουκρανική επίθεση με απροσδιόριστο όπλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ