ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναφορές για τοξική αμμωνία μετά από φωτιά σε ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Αναφορές για τοξική αμμωνία μετά από φωτιά σε ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ
Οι φιλορωσικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κρατήσουν τα παράθυρά τους κλειστά AP Photo/David Goldman (Φωτογραφία αρχείου)

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, με τις  τοπικές φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές να ισχυρίζονται πως εκλύθηκε τοξική αμμωνία μετά από φωτιά σε ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ.

Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού, καταγγέλλουν και σημειώνουν πως η τοξική αμμωνία που εκλύθηκε σε αέρια μορφή έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων.

Οι φιλορωσικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κρατήσουν τα παράθυρά τους κλειστά. Σημειώνεται πως η αμμωνία, γνωστή για την οξεία οσμή της, χρησιμοποιείται ως ψυκτικός παράγοντας στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών.

Οι εχθροπραξίες είναι συχνές και σφοδρές γύρω από το Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς —της ανατολικής Ουκρανίας—, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού χθες, κατήγγειλαν οι αυτονομιστές.

Τεθωρακισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard» ισχυρίζεται πως κατέστρεψε η Ρωσία

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέστρεψε τεθωρακισμένο όχημα το οποίο φέρει δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα τύπου Gepard με αεροπορικό πλήγμα στη νότια Ουκρανία.

«Κοντά στην κοινότητα Νοβοπάβλιβκα, στην περιφέρεια Μικολάιφ, καταστράφηκε άρμα μάχης που είχε προμηθεύσει η Γερμανία στο καθεστώς του Κιέβου, το αντιαεροπορικό σύστημα Γκέπαρντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να παραδώσει συνολικά 30 τέτοια τεθωρακισμένα (Flugabwehrkanonenpanzer Gepard) στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, έχουν σταλεί πέντε ως αυτό το στάδιο. Η ουκρανική πλευρά έχει επιβεβαιώσει την άφιξη των τριών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει επίσης την καταστροφή αρκετών φορτηγών με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, γνωστών με την ονομασία HIMARS, που έστειλαν στις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, 6 από τα 16 συστήματα του τύπου αυτού καταστράφηκαν ως τις αρχές του μήν. Ουάσινγκτον και Κίεβο το διαψεύδουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ