ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Οι Αρχές κατάσχεσαν απόρρητα έγγραφα από το σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και τον Ιούνιο

CNNi: Οι Αρχές κατάσχεσαν απόρρητα έγγραφα από το σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και τον Ιούνιο
Το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα των ΗΠΑ (AP Photo/Steve Helber)

Η έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό αφότου ομοσπονδιακοί ανακριτές είχαν ξανακάνει έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, τον Ιούνιο, στη διάρκεια της οποίας κατάσχεσαν απόρρητα έγγραφα εθνικής ασφάλειας. Στις 9 Αυγούστου οι ερευνητές πραγματοποίησαν και νέα έρευνα, καθώς είχαν στοιχεία, από τουλάχιστον έναν μάρτυρα, ότι ήταν δυνατό να υπάρχουν και άλλα απόρρητα έγγραφα στην ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αρχείων, που ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο, ανακτήθηκαν περίπου 15 κουτιά με έγγραφα, ορισμένα διαβαθμισμένα, από το σπίτι του πρώην προέδρου στη Φλόριντα.

Οι Αρχές εκτιμούσαν ότι τα έγγραφα που παρέμειναν στο Μαρ-α-Λάγκο δημιουργούσαν πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια, ανέφερε το CNNi, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η εισαγγελική εντολή που δόθηκε για την έρευνα του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ανακριτές είδαν πού φυλάσσονταν τα έγγραφα, σε ένα υπόγειο δωμάτιο στην κατοικία Τραμπ και στην ιδιωτική λέσχη, δείχνει την κλιμάκωση της υπόθεσης.

Η ποινική έρευνα ξεκίνησε καθώς η εθνική υπηρεσία αρχείων εξέφρασε την ανησυχία ότι έλειπαν έγγραφα, και ειδοποίησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό οδήγησε το FBI να ζητήσει εξουσιοδοτημένη από το δικαστήριο έρευνα και κατάσχεση εγγράφων.

Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα ότι ήταν συνεργάσιμοι με τους με τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και να δείξουν ότι η έρευνα τους σόκαρε.

Ερωτηθείς σχετικά με την κλήτευση, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τέιλορ Μπούντοβιτς, δήλωσε στο CNNi: «Η άνευ προηγουμένου και απολύτως περιττή επιδρομή της Δευτέρας στο σπίτι του προέδρου Τραμπ ήταν μόνο η τελευταία και πιο κραυγαλέα ενέργεια εχθρότητας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, της οποίας το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει χρησιμοποιηθεί για να παρενοχλήσει τον πρόεδρο Τραμπ, τους υποστηρικτές του και το επιτελείο του».

Νωρίτερα αυτή την άνοιξη, ομοσπονδιακοί ερευνητές άρχισαν να παίρνουν συνεντεύξεις από μέλη του προσωπικού του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που συμμετείχαν στη μεταφορά εγγράφων από τη Δυτική Πτέρυγα στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς στο τέλος της προεδρίας του, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την κλήτευση για τα έγγραφα, το CNNi ανέφερε προηγουμένως ότι ομοσπονδιακοί ερευνητές υπέβαλαν χωριστά κλήτευση για βίντεο παρακολούθησης στο Μαρ-α-Λάγκο, επιδιώκοντας να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος είχε πρόσβαση στους χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα έγγραφα.

Η κλήτευση που επιδόθηκε στον Οργανισμό Τραμπ, την εταιρεία του πρώην προέδρου που διαχειρίζεται το ακίνητο στο Παλμ Μπιτς, ήρθε μετά την έρευνα του Ιουνίου.

Feds seized documents from Mar-a-Lago in June with grand jury subpoena

ΔΗΜΟΦΙΛΗ