ΚΟΣΜΟΣ

«Πρέπει να δολοφονηθεί»: Απειλές κατά εισαγγελέων λόγω της έρευνας του FBI στον Τραμπ

«Πρέπει να δολοφονηθεί»: Απειλές κατά εισαγγελέων λόγω της έρευνας του FBI στον Τραμπ
Ο γενικός εισαγγελέας, Μέρικ Γκάρλαντ AP Photo/Susan Walsh

Το FBI διερευνά έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό απειλών που δέχεται, στον απόηχο της έρευνας στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και εγκληματικό χειρισμό κρατικών αρχείων, με την έρευνα να βρίσκεται στο στάδιο συλλογής αποδεικτικών στοιχείων.

Το ένταλμα έρευνας, το οποίο αποσφραγίστηκε και είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, ενέκρινε προσωπικά ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ και έκτοτε, βίαιες απειλές εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο. «Ο Γκάρλαντ πρέπει να δολοφονηθεί», «Σκοτώστε όλους τους ομοσπονδιακούς» γράφουν δημόσια ακροδεξιοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχει βρεθεί επίσης στο «στόχαστρο» του Fox News -το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ- για την «ανεπάρκεια» του Μέρικ Γκάρλαντ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Φλόριντα, Μπρους Ράινχαρτ, που υπέγραψε το ένταλμα έρευνας στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, στην κομητεία Παλμ Μπιτς, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος αντισημιτικών απειλών στο Διαδίκτυο, μερικές από τις οποίες στόχευαν τη συναγωγή στην οποία ανήκει. Κατά κύριο λόγο οι απειλές διατυπώνονται σε ακροδεξιές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το 4Chan.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, επίσης, επέκριναν έντονα τον δικαστή, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αμφισβήτησε την αμεροληψία του Ράινχαρτ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Fox News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ισχυρίστηκε:

«Βρήκαν κάποιον δικαστή που έχει κάνει δωρεά στον Ομπάμα να τους δώσει το ένταλμα έρευνας».

Κανένας Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος αξιωματούχος δεν έχει προτρέψει σε βία κατά του Ράινχαρτ και το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρούμπιο ανάρτησε στο Twitter ότι όποιος απειλεί με βία κατά την έρευνα θα πρέπει να συλληφθεί.

Ο Ράινχαρτ είχε όντως κάνει δωρεά στην εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά είχε επίσης συνεισφέρει στον Ρεπουμπλικανό Τζεμπ Μπους όταν ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ