ΚΟΣΜΟΣ

«Ο ίδιος ευθύνεται»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονική επίθεση κατά Ρούσντι

«Ο ίδιος ευθύνεται»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονική επίθεση κατά Ρούσντι
Iranian Foreign Ministry via AP

Ο Σαλμάν Ρούσντι και οι υποστηρικτές του είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την επίθεση που έγινε την Παρασκευή εναντίον του διάσημου συγγραφέα, υποστήριξε σήμερα, Δευτέρα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Ο Ρούσντι αναρρώνει αφού μαχαιρώθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις ύβρεις του Ρούσντι στα γραπτά του κατά της θρησκείας, δήλωσε ο Καναανί.

«Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα όσια και τα ιερά του ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων», δήλωσε ο Καναανί.

«Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του... Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί γι' αυτό το Ιράν», τόνισε.

Το Ιράν δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με το δράστη της επίθεσης εναντίον του Ρούσντι, πέρα απ' ό,τι έχει αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε ο ιρανός εκπρόσωπός.

Ο βραβευμένος συγγραφέας εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ωστόσο η οικογένειά του δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αισθάνεται «μεγάλη ανακούφιση» που ο συγγραφέας δεν χρειάζεται πια μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και διαβεβαίωσε ότι η αίσθηση του χιούμορ του παραμένει «άθικτη» παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ