ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Πούτιν σε φεστιβάλ της Κριμαίας: Μάταιη η προσπάθεια ακύρωσης της ρωσικής κουλτούρας

Μήνυμα Πούτιν σε φεστιβάλ της Κριμαίας: Μάταιη η προσπάθεια ακύρωσης της ρωσικής κουλτούρας
Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «μάταιες» τις προσπάθειες ακύρωσης της ρωσικής κουλτούρας και της ίδιας της Ρωσίας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Tavrida.ART που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στην Κριμαία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις πολλαπλές εκρήξεις σε αεροπορική βάση που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν 14, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε ρωσικά αεροσκάφη. 

«Είναι απλώς ανόητο. Και όσοι σκέφτονται το αντίθετο, δυστυχώς για αυτούς, δεν έχουν μάθει τα μαθήματα της ιστορίας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι φέτος η ομάδα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ανθρώπους από τα «απελευθερωμένα εδάφη» — από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

«Σήμερα, είστε μαζί, έτοιμοι να ενώσετε τις προσπάθειες για την επίτευξη κοινών στόχων, και σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι για να είστε δυνατοί, πρέπει να είστε μαζί. Ολόκληρη η πλούσια, χιλιόχρονη ιστορία της Ρωσίας το διδάσκει αυτό», είπε, ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη στους «Ρώσους ήρωες» — εθελοντές και μαχητές στο Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε την παραμικρή αναφορά στις πολλαπλές εκρήξεις στην ουκρανική χερσόνησο που προκάλεσαν τη διεθνή ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου και προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις, έγινε από Ουκρανούς. Η εφημερίδα The New York Times έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον ουκρανικό στρατό, ότι το πλήγμα στην στρατιωτική αεροπορική βάση κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, ενώ το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, θα πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επίθεση κατά στόχων στην Κριμαία από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ