ΚΟΣΜΟΣ

Η σορός Ινδού στρατιώτη βρέθηκε 38 χρόνια μετά στο υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο

Η σορός Ινδού στρατιώτη βρέθηκε 38 χρόνια μετά στο υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο
Το Σιατσέν είναι το υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο AP Photo/Channi Anand, File

Τα λείψανα ενός Ινδού στρατιώτη που αγνοούνταν στα Ιμαλάια βρέθηκαν 38 χρόνια μετά την εξαφάνισή του. 

Ο Chandrashekhar Harbola και 19 συνάδελφοί του εγκλωβίστηκαν σε μια χιονοστιβάδα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης περιπολίας στον παγετώνα Σιατσέν κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν το 1984.

Δεκαπέντε πτώματα ανασύρθηκαν αργότερα, ωστόσο πέντε εξακολουθούσαν να αγνοούνται.

Το Σιατσέν είναι το υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο και στρατιώτες και από τις δύο χώρες χάνουν συχνά τη ζωή τους σε καταιγίδες και χιονοστιβάδες.

Η μονάδα του στρατού που εντόπισε το σώμα του Χαρμπόλα βρήκε επίσης ένα ακόμη πτώμα, το οποίο προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PTI.

Η οικογένεια του Χαρμπόλα, που ζει στην περιοχή Haldwani στην πολιτεία Uttarakhand των Ιμαλαΐων, είπε ότι η ανακάλυψη συνιστά έναν επίλογο, ενώ στο χωριό του στρατιώτη έχει προγραμματιστεί κηδεία με πλήρεις στρατιωτικές τιμές

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται η σορός στρατιώτη μετά από δεκαετίες. Το 2014, μια μονάδα περιπολίας βρήκε το σώμα του Tukaram V Patil, 21 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στους παγετώνες.

Το Σιατσέν ήταν μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενώ διάφορες συνομιλίες για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης δεν έχουν στεφτεί από επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ