ΚΟΣΜΟΣ

«Πράξη δολιοφθοράς» χαρακτηρίζει η Ρωσία τις νέες εκρήξεις στην Κριμαία

«Πράξη δολιοφθοράς» χαρακτηρίζει η Ρωσία τις νέες εκρήξεις στην Κριμαία
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσική βάση, διευκρινίζει η Μόσχα EPA/ Press Office of Head of Crimea HANDOUT

Εκρήξεις και πυρκαγιές ξέσπασαν σε αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μίας εβδομάδας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων και την εκκένωση περισσότερων από 3.000 ανθρώπων.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τις εκρήξεις στο χωριό Mayskoye ως «πράξη δολιοφθοράς», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τους δράστες.

Ξεχωριστά, η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της ουκρανικής χερσονήσου, οι οποίοι κάνουν λόγο για σύννεφα μαύρου καπνού στην αεροπορική βάση στο Gvardeyskoye της Κριμαίας.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για οποιαδήποτε από τις εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέστρεψαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη σε άλλη αεροπορική βάση της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου, έγινε από Ουκρανούς. Η εφημερίδα The New York Times έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον ουκρανικό στρατό, ότι το πλήγμα στην στρατιωτική αεροπορική βάση κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αν αποδειχθεί ότι τα δύο περιστατικά εκρήξεων στην Κριμαία είναι αποτέλεσμα ουκρανικών ενεργειών, ενώ το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, θα σηματοδοτεί τη διείσδυση Ουκρανών πρακτόρων σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη καθώς και τις πρώτες στρατιωτικές επιθέσεις κατά στόχων στην Κριμαία από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ