ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικά στρατεύματα στη Ρωσία για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Κινεζικά στρατεύματα στη Ρωσία για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια
Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δεν συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», διευκρίνισε το κινεζικό υπουργείο Military News Agency via AP

Κινεζικά στρατεύματα θα μεταβούν στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε κοινά γυμνάσια με τη Ρωσία και άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ινδίας, της Λευκορωσίας και του Τατζικιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δεν συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Τα γυμνάσια εντάσσονται σε μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Κίνας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Reuters.

«Ο στόχος είναι να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα να απαντάμε σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη σαφή θέση υπέρ της Κίνας διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ζήτημα της Ταϊβάν και της σινοαμερικανικής έντασης που ξέσπασε λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊπέι, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για σκόπιμη απόπειρα αποσταθεροποιησης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

«Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη πρόκληση. Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν σκόπιμα να ρίξουν λάδι στη φωτιά για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» δήλωσε ο Πούτιν, κατα την ομιλία του στη 10η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ