ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στην Κριμαία

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στην Κριμαία
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Οι πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία είναι αποτέλεσμα ουκρανικών ενεργειών, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται το CNNi.

Το Κίεβο δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για τα δύο περιστατικά εκρήξεων, σε διάστημα μίας εβδομάδας, στην ουκρανική χερσόνησο.

Η έκθεση, σύμφωνα με το CNNi, περιγράφει τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 9 Αυγούστου στην ρωσική αεροπορική βάση Σάκι, όπου γίνεται λόγος για μια σκληρή αλλά και μοναδική απώλεια για τη ρωσική στρατιωτική υποδομή στη χερσόνησο, με επακόλουθες επιθέσεις, ως απόδειξη της συστηματικής στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας να στοχεύει την Κριμαία. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, είχε ανακοινώσει ότι εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν, με τη Μόσχα να αρνείται οποιαδήποτε υλική ζημιά στη βάση της - αποδίδοντας τις εκρήξεις σε παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας.

Σε ομιλία του μετά το περιστατικό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος «ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωσή της».

Χθες, Τρίτη 16 Αυγούστου, εκρήξεις και πυρκαγιές ξέσπασαν σε αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για «πράξη δολιοφθοράς», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τους δράστες.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Τα δύο αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική σύγκρουση, ειδικά εάν η επίθεση πραγματοποιήθηκε με οποιοδήποτε νέο οπλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας που κατέχει η Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η απώλεια πολεμικών αεροσκαφών αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού στόλου που διαθέτει η Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμο. Ωστόσο η αεροπορική βάση Σάκι είναι στρατηγικής σημασίας για την υποστήριξη του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Κριμαία για τον Πούτιν;

Στην Κριμαία βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος εδρεύει στη Σεβαστούπολη. Η χερσόνησος έχει λειτουργήσει ως βάση για την εισβολή του Φεβρουαρίου, με τα ρωσικά στρατεύματα να ξεχύνονται στο νότο της Ουκρανίας από την προσαρτημένη περιοχή.

Ο έλεγχος της Κριμαίας διαβεβαιώνει τη Ρωσία ότι θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, την οποία λειτουργούσε προηγουμένως στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μίσθωσης με την Ουκρανία, η οποία καταργήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Περιτριγυρισμένα από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, τα πλοία και τα υποβρύχια με έδρα την Κριμαία βρίσκονται ακριβώς βόρεια της Τουρκίας και μπορούν να φτάσουν στη Μεσόγειο για να επηρεάσουν τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Η Κριμαία καταλήφθηκε βίαια από τη Ρωσία το 2014 -αμέσως μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από Ουκρανούς διαδηλωτές- όταν χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες ειδικών επιχειρήσεων, χωρίς διακριτικά, αναπτύχθηκαν γύρω από τη χερσόνησο στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ρωσία ολοκλήρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας με ένα δημοψήφισμα, το οποίο κατακρίθηκε από την Ουκρανία και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ως παράνομο και θεωρήθηκε τότε η μεγαλύτερη αρπαγή γης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ