ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: «Νιέτ» από τη Μόσχα στην αποστρατικοποίηση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: «Νιέτ» από τη Μόσχα στην αποστρατικοποίηση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό
Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορούν η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

«Όχι» στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία είπε σήμερα, Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.

Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις [για αποστρατικοποίηση] είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι μία επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον σταθμό της Ζαπορίζια μπορεί να γίνει στο πολύ εγγύς μέλλον και ότι οι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιοι, ποιος έχει βάλει με πυρά κατά του σταθμού.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διατηρεί κάποια στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την ασφάλειά του.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι καλεί ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορούν η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος επικρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ως αλυσιδωτή συνέπεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά να προειδοποιεί ότι προετοιμάζεται «για όλα τα σενάρια», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «κρίσιμη», και τη Μόσχα να κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Την ανησυχία ενέτεινε εκ νέου την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προειδοποίησε τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια - καθώς οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ