ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κλείνει ξανά τον αγωγό Nord Stream 1 - Ενεργειακή «ασφυξία» απειλεί την Ευρώπη

Η Ρωσία κλείνει ξανά τον αγωγό Nord Stream 1 -  Ενεργειακή «ασφυξία» απειλεί την Ευρώπη
Τερματικός σταθμός υποδοχής για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στη Γερμανία Photo by Sean Gallup/Getty Images

Εν μέσω μίας μακράς παρτίδας ενεργειακού «πόκερ» που θέτει την Ευρώπη ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων, και ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει ήδη με το «σταγονόμετρο», η Gazprom γνωστοποιεί ότι πρόκειται να «κλείσει» εκ νέου και επί τρεις ημέρες, τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 για «εργασίες συντήρησης».

Η επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 έρχεται να διαταράξει περαιτέρω την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, «υπενθυμίζοντας» τον ορατό κίνδυνο ακόμη και πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου εφόσον το ενδεχόμενο «ζυγιστεί» και κριθεί «επωφελές» από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη την ανάγκη συντήρησης του μόνου εναπομείναντος συμπιεστή αερίου. Οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως κατόπιν θα επαναληφθούν, κατά την ανακοίνωση.

Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, καθώς η πλήρης δυναμικότητά του φθάνει τα 167 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Μετά το «θρίλερ» που ακολούθησε τον Ιούλιο με τις δεκαήμερες εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1, η επανεκκίνηση του αγωγού «συνοδεύτηκε» από νέα μείωση της τροφοδοσίας. Η ημερήσια παραγωγική ικανότητα «έπεσε» στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι στο 20%.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και ελλείψει τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στα επίπεδα των 33 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom την Παρασκευή.

Παράλληλα, ο ενεργειακός κολοσσός αναφέρει ότι στις εργασίες συντήρησης πρόκειται να συνδράμει η Siemens Energy, η οποία δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε κάποια σχετική ανακοίνωση. Gazprom και Siemens Energy είχαν εμπλακεί σε «πόλεμο» ανακοινώσεων αναφορικά με την υπό επισκευή τουρμπίνα που βρέθηκε στο επίκεντρο του «θρίλερ» του Ιουλίου.

Με την Κομισιόν να κατηγορεί σταθερά τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή μέτρα τόσο προς εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και προς στήριξη των πολιτών ενώπιον της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια, ενώ έχει επισφραγιστεί παράλληλα σχέδιο δράσης που ορίζει τα βήματα των «27» σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ενεργειακής τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Εναλλακτικές λύσεις αναζητά η Ευρώπη

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, εκτίναξης του πληθωρισμού και κύματος ακρίβειας, και υπό τη διαρκή απειλή μίας άμεσης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1, η Κομισιόν και Ευρωπαίοι ηγέτες μεμονωμένα έχουν κινηθεί παράλληλα προς την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων και επισφράγιση ενεργειακών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει στραφεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην Αλγερία, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στράφηκε αυτή την εβδομάδα στη στη Νορβηγία, ζητώντας από την κυβέρνηση του Όσλο να επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία. Ο κίνδυνος ενεργειακής «ασφυξίας» αγγίζει ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία και θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 20% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Νορβηγία. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το νορβηγικό υπουργείο Ενέργειας προσάρμοσε τις άδειες παραγωγής για τρία μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα, προκειμένου να αυξηθεί η εξόρυξη φυσικού αερίου.

Σύμφωνα όμως με το Όσλο, αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της παραγωγής και των αγωγών. Στη Γερμανία, το μερίδιο του νορβηγικού φυσικού αερίου έχει φθάσει το 30%, καθιστώντας την Νορβηγία τον μεγαλύτερο προμηθευτή, δεδομένου ότι η Ρωσία παραδίδει πλέον περίπου το 1/5 του όγκου που έχει συμφωνήσει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η ίδια η Gazprom, εν τω μεταξύ, σπεύδει να προειδοποιήσει με υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου. Τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας αναφέρει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ