ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων κόντρα στους «βρυχηθμούς» της Κίνας

Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων κόντρα στους «βρυχηθμούς» της Κίνας
Σε επίσημη επίσκεψη στην Ταϊπέι ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Έρικ Χόλκομπ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Patrick Semansky

Ο τελευταίος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από την Κίνα για να μην πραγματοποιούνται ανάλογα ταξίδια, είναι ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, Έρικ Χόλκομπ, ο οποίος έφτασε σήμερα, Κυριακή, στην Ταϊπέι.

Ο Έρικ Χόλκομπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα, ενώ το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός κυβερνήτης θα συναντήσει την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν τη Δευτέρα το πρωί.

«Χαίρομαι πολύ που θα περάσω αυτή την εβδομάδα οικοδομώντας νέες σχέσεις, ενισχύοντας άλλες που είναι μακροχρόνιες και εδραιώνοντας σημαντικές εταιρικές σχέσεις με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα» αναφέρει η ανάρτηση του Χόλκομπ στο Twitter.

Σε συνέχεια της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία και οδήγησε στο «κόκκινο» τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, επίσκεψη είχαν πραγματοποιήσει προ ημερών στην Ταϊπέι και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί -με το Πεκίνο να «απαντά» με την πραγματοποίηση νέων στρατιωτικών γυμνασίων.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο και αντέδρασαν διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Εν τω μεταξύ, προ ημερών έγινε γνωστό ότι ΗΠΑ και Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν το φθινόπωρο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της πρόθεσης των ΗΠΑ να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο τους.

Ταϊπέι και Ουάσινγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που πάντως δεν είναι επίσημη διεθνής συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ