ΚΟΣΜΟΣ

«Αυτοσυγκράτηση» στη Ζαπορίζια ζητούν Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον

«Αυτοσυγκράτηση» στη Ζαπορίζια ζητούν Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον
Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κινείται προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια AP Photo, File

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζήτησαν να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάσκεψη που είχαν την Κυριακή.

Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν επίσης να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σολτς.

Οι μάχες που ξανάρχισαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη, εγείρει φόβους για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχτηκε να γίνει επιθεώρηση στον σταθμό από τον IAEA.

Στις σημερινές επαφές τους, οι τέσσερις Δυτικοί ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Προειδοποιήσεις Πούτιν σε Μακρόν για κίνδυνο «καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί - τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο- στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρει το Κρεμλίνο σε μια ανάγνωση του τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών, το οποίο όπως λέει έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν την σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.

Κατά την συνομιλία των δύο ηγετών, ο Πούτιν μίλησε επίσης στον Μακρόν για τα συνεχιζόμενα εμπόδια που δημιουργούνται σε σχέση με την προμήθεια ρωσικών ειδών διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ