ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Η Ρωσία λέει πως ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Η Ρωσία λέει πως ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του
Η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, έχει προκαλέσει τεράστιο σοκ στη Ρωσία AP Photo/Francesca Ebel

Κατηγορηματική ότι ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλούμενος από πολλούς στη Ρωσία ως ο «Ρασπούτιν» του Ρώσου προέδρου, είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του εμφανίζεται η Μόσχα, μετά την τραγική δολοφονία της κόρης του μετά από τεράστια βομβιστική έκρηξη στη Μόσχα.

Η Μόσχα «δείχνει» ως υπαίτιους «Ουκρανούς εθνικιστές», οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, είχαν εξαπολύσει απειλές κατά του Ντούγκιν και υπόσχεται να πάρει εκδίκηση από το Κίεβο.

Υπερεθνικιστής με όνειρο την επαναδημιουργία μιας τεράστιας νέας αυτοκρατορίας που να διατρέχει την Ευρώπη και την Ασία, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν μεταφέρθηκε κι αυτός στο νοσοκομείο, μετά το θάνατο της 35χρονης κόρης του, Ντάρια Ντούγκινα.

Η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, έχει προκαλέσει τεράστιο σοκ στη Ρωσία .

Η 29χρονη Ντάρια οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα της, όταν αυτό εξερράγη, με ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Το περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με ρωσικό μέσο 112, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο, ένα Toyota Land Cruiser. Ωστόσο, ο ίδιος τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε, ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν, ωστόσο η πρώτη εικόνα είναι πως στόχος δεν ήταν η νεαρή, αλλά ο πατέρας της.

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram Baza, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως η Ντούγκινα οδηγούσε για περίπου δέκα λεπτά πριν εκραγεί το όχημα, πάρει φωτιά και φύγει από τον δρόμο. Η άτυχη κοπέλα πέθανε επί τόπου.

Την ημέρα του συμβάντος ο Αλεξάντερ Ντούγκιν και η κόρη του ήταν παρόντες σε ένα φεστιβάλ στο κτήμα Ζαχάροβο, κοντά στη Μόσχα. Εκεί, ο δημοσιογράφος έδωσε διάλεξη με θέμα «Παράδοση και Ιστορία».

Η ανταποκρίτρια της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, έγραψε στο Twitter ότι η Ντούγκινα εργαζόταν ως γραμματέας του πατέρα της και ήταν «υπεύθυνη για όλες τις υποθέσεις του».

Από την έρευνα που έγινε γίνει μέχρι στιγμής, διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED). Σύμφωνα με το 112, η βόμβα ενδέχεται να είχε τοποθετηθεί στο πάρκινγκ κοντά στο τόπο της εκδήλωσης, όπου δεν υπήρχαν κάμερες.

Δεν είναι ακόμη γνωστό, εάν ο μηχανισμός είχε χρονόμετρο ή αν κάποιος τον ενεργοποίησε με χειριστήριο.

Στο νοσοκομείο ο Ντούγκιν μετά το σοκ

Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι μετά τον θάνατο της κόρης του, ο Ντούγκιν βρίσκεται στο νοσοκομείο, χωρίς να αναφέρει σε τι κατάσταση είναι.

Από εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει, ο άνδρας φαίνεται πως ήταν σε κατάσταση σοκ βλέποντας την κόρη του νεκρή.

Υπέρμαχοι του πολέμου στην Ουκρανία

Η 29χρονη ήταν επίσης δημοσιογράφος και είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση.

Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντούγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η επιρροή του Ντούγκιν στον Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εικασιών, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι μεγάλη ενώ άλλοι να τη χαρακτηρίζουν μηδαμινή.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με πολλούς συνεργάτες του «εγκεφάλου» του Πούτιν να μιλούν ανοιχτά για απόπειρα δολοφονίας του Ντούγκιν από την ουκρανική κυβέρνηση, αναφέρει το rtvi.

Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντολιάκ δήλωσε πως «η Ουκρανία, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Γιατί δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος».

Κατά τη γνώμη του, αυτή η δολοφονία μαρτυρά τον αγώνα για την εξουσία και την επιρροή διαφόρων ομάδων στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας.

Ο πρώτος που κατηγόρησε το Κίεβο είναι ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν.

«Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Αλεξάντερ Ντούγκιν και ανατίναξαν την κόρη του... σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα!», έγραψε στο Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ