ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πρόταση κάθειρξης 18 ετών στον καπετάνιο του αλιευτικού που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα

Ιταλία: Πρόταση κάθειρξης 18 ετών στον καπετάνιο του αλιευτικού που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα
Πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης από το πλοίο Aquarius της SOS Mediterranee κοντά στις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα (Lampedusa), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 SOS Mediterranee/Handout via REUTERS

Οι Ιταλοί εισαγγελείς πρότειναν ποινή κάθειρξης 18 ετών στον 27χρονο Τυνήσιο Μοχάμεντ Αλί Μάλεκ, που κατηγορείται ότι ήταν ο κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες και βυθίστηκε προκαλώντας το θάνατο 800 ανθρώπων, κρίνοντας τον ένοχο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της διεθνούς διακίνησης ανθρώπων.

Μόλις 28 άνθρωποι επέζησαν από το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη πέρσι τον Απρίλιο, ενώ εκατοντάδες πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα στο κύτος του βυθισμένου σκάφους, που το ιταλικό πολεμικό ναυτικό προσπαθεί να ανασύρει. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 118 πτώματα από το βυθό της θάλασσας.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας Αντρέα Μπονόμο και Ρόκο Λιγκουόρι ζήτησαν από τον δικαστή του δικαστηρίου της Κατάνιας να καταδικάσει τον Μάλεκ. Ο ίδιος αρνείται ότι ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και υποστηρίζει ότι πλήρωσε –όπως όλοι οι άλλοι– για να επιβιβαστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Μάσιμο Φεράντε.

Οι εισαγγελείς επίσης πρότειναν εξαετή ποινή φυλάκισης για τον 25χρονο Σύρο Μαχμούντ Μπικχίτ, που οι επιζήσαντες του ναυαγίου κατήγγειλαν ότι ήταν συνεργός του Μάλεκ. Ο Μπικχίτ επίσης αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως ο Μάλεκ έκανε εσφαλμένο χειρισμό του υπερβολικά φορτωμένου αλιευτικού σκάφους που αναχώρησε από τις ακτές της Νταραμπλί στη Λιβύη, μεταφέροντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Αλγερία, την Σομαλία, την Αίγυπτο, την Σενεγάλη, την Ζάμπια, το Μαλί, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 27χρονος προκάλεσε σύγκρουση του σκάφους με ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο που προσέγγιζε για να προσφέρει βοήθεια.

Καθώς οι επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν από την πλευρά του σκάφους που προσέκρουσε με το εμπορικό πλοίο, το αλιευτικό ανετράπη και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα καταθέσουν τα επιχειρήματα τους στις ακροαματικές διαδικασίες που είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουλίου και 4 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ