ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον για την Ημέρα Ανεξαρτησίας - Ποιο «δώρο» εξετάζει η Βρετανία

Στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον για την Ημέρα Ανεξαρτησίας - Ποιο «δώρο» εξετάζει η Βρετανία
O Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ που έχει διακοσμηθεί στα χρώματα της Ουκρανίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο AP Photo/Frank Augstein

Στην Ουκρανία που εορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της και ενώ συμπληρώνονται έξι μήνες της ρωσικής εισβολής έφθασε ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι η τρίτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή. Δεν είναι όλες οι χώρες τόσο τυχερές να έχουν έναν τέτοιο φίλο», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδεχόμενος τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Σήμερα, που η Ουκρανία εορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός κατά την μη προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Κίεβο ανακοίνωσε περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων συστημάτων επιτήρησης και πυραύλων για τον ουκρανικό στρατό, συνολικού ύψους περίπου 64 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία εξετάζει να αυστηροποιήσει τους όρους έκδοσης βίζας για τους Ρώσους -μια συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να «σκληρύνει» τους όρους έκδοσης βίζας για τους Ρώσους, ωστόσο δεν είναι βέβαιος εάν η πλήρης απαγόρευση είναι ο «σωστός τρόπος».

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας έρχονται καθώς η Φινλανδία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσουν μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση για νέες τουριστικές βίζες για τους Ρώσους ως μια κύρωση για τον πόλεμο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει ο υπουργός Εσωτερικών. Αλλά δεν μου αρέσει, και είμαι βέβαιος ότι σε κανέναν από τους ακροατές σας δεν αρέσει, να παρακολουθώ συζύγους ολιγαρχών ή, μάλιστα, συζύγους Ρώσων ανώτερων αξιωματούχων να διασκεδάζουν στην Ελλάδα ή τη νότια Γαλλία ή σε σούπερ γιοτ σε όλο τον κόσμο ενώ ο στρατός τους διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μηδενικές ήταν οι εισαγωγές καυσίμων στη Βρετανία από τη Ρωσία τον Ιούνιο.

Είναι η πρώτη φορά που δεν καταγράφεται καμία εισαγόμενη ποσότητα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλου καυσίμου από τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχει επιβάλλει το Λονδίνο στη Μόσχα μετά από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και φυσικού αερίου λίγο αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ