ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνεργασία με τα Τίρανα για την απέλαση μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη

Βρετανία: Συνεργασία με τα Τίρανα για την απέλαση μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη
Το 40% των παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, ήταν από την Αλβανία (AP Photo/Frank Augstein)

Με την αλβανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό πολλών Αλβανών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, αφού οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί παρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έφθασαν με μικρά σκάφη στη Βρετανία ανήλθε τη Δευτέρα (22/8) σε επίπεδο ρεκόρ για διάστημα 24ώρου.

Σχεδόν το 40% των παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στη Βρετανία σε μια περίοδο έξι εβδομάδων - από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο - ήταν από την Αλβανία, ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα Mail on Sunday επικαλούμενη στοιχεία που διέρρευσαν. Νέα επίσημα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, αδίστακτοι διακινητές και συμμορίες θησαυρίζουν σε βάρος πολλών Αλβανών και τους αναγκάζουν να επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα για να τους μεταφέρουν στη Βρετανία. Η Πατέλ προανήγγειλε ότι ο επαναπατρισμός των Αλβανών θα επισπευστεί από την επόμενη εβδομάδα. «Χάρη στα εξαιρετικά επίπεδα συνεργασίας μας με την Αλβανία, θα εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να επισπεύσουμε την απομάκρυνση Αλβανών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε ότι η απειλή της απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, θα απέτρεπε όσους φιλοδοξούσαν να διαπλεύσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Ωστόσο, οι μεταναστευτικές ροές το πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες περσινές.

Εν τω μεταξύ, το βρετανικό σχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα έχει «παγώσει» λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι ανεφάρμοστο και ανήθικο. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης, τον περασμένο Ιούνιο, ακυρώθηκε ύστερα από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ, έχουν δεσμευτεί πως θα εφαρμόσουν το σχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ