ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες στον πόλεμο της Ουκρανίας; Πέντε προβλέψεις

Πώς θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες στον πόλεμο της Ουκρανίας; Πέντε προβλέψεις
Ο πόλεμος της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον στον έβδομο μήνα του, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να τον σταματήσει, παρά τις εκατέρωθεν απώλειες Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οι έξι πρώτοι μήνες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη πίσω μας. Ιδού τι περιμένουμε για τους επόμενους έξι. 

Ο αρθρογράφος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας της εφημερίδας Guardian, Dan Sabbagh, ο οποίος βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα από την έναρξη του πολέμου, στέλνοντας από εκεί τις ανταποκρίσεις του, αποτυπώνει σε πέντε κομβικά σημεία τη δική του εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

1. Ο πόλεμος θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο, ωστόσο βρίσκεται σε αδιέξοδο και η έντασή του υποχωρεί

Ο πόλεμος της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον στον έβδομο μήνα του, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να τον σταματήσει, παρά τις εκατέρωθεν απώλειες.

Η Ουκρανία προσβλέπει στην ανάκτηση των κατακτημένων περιοχών της και η Ρωσία επιθυμεί να συνεχιστεί η αιματοχυσία, με επιπτώσεις όχι μόνο στη γειτονική της χώρα αλλά και στη Δύση. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο χειμώνας θα λειτουργήσει υπέρ του.

Μετά τις ενδείξεις που στοιχειοθετούσαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, το Ιρπίν και σε άλλες κατειλημμένες από τη Ρωσία περιοχές βόρεια του Κιέβου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σταματήσει.

Ωστόσο, η δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την πτώση του Λισιχάνσκ στα τέλη Ιουνίου. Τόσο η ουκρανική όσο και η ρωσική πλευρά φαίνεται πως αναζητούν το μομέντουμ ενώ και οι δύο εμφανίζονται όλο και πιο εξαντλημένες από τη μάχη.

2. Η Ουκρανία δεν διαθέτει τα μέσα για μια αποτελεσματική συμβατική αντεπίθεση, ενώ ο ανταρτοπόλεμος μοιάζει πιο αποτελεσματικός για μια ρωσική κατάρρευση

Η Ουκρανία θα ήθελε πολύ να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ωστόσο ανώτερος διοικητικός παράγοντας παραδέχτηκε κατ’ ιδίαν ότι «δεν έχουμε την απαιτούμενη ικανότητα να τους απωθήσουμε».

Το Κίεβο έχει μετατοπίσει τη στρατηγική του σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τολμηρές επιδρομές ειδικών δυνάμεων σε ρωσικές βάσεις μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με το στενό προεδρικό σύμβολο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σκοπός είναι «να δημιουργήσουμε χάος στις ρωσικές δυνάμεις».

Αν και κάτι τέτοιο θα θόλωνε την αποτελεσματικότητα των εισβολέων, δεν είναι πιθανό να κατορθώσει να τους κάνει να καταρρεύσουν και να εκχωρήσουν οικειοθελώς τη Χερσώνα, όπως ελπίζουν κάποιοι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

3. Η Ρωσία εξακολουθεί να θέλει να προελάσει ωστόσο είναι πιθανόν να αλλάξει στρατηγική, επικεντρώνοντας την προσοχή της στα κεκτημένα και στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών

Η Ρωσία δεν έχει κανένα νέο επιθετικό σχέδιο εκτός από τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις, την καταστροφή κωμοπόλεων και την προέλαση. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι αποτελεσματικό και εν μέρει για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, έχοντας χάσει, σύμφωνα με ορισμένες δυτικές εκτιμήσεις, 15.000 στρατιώτες μέχρι στιγμής.

Συνεχίζει να υιοθετεί αυτή τη στρατηγική στο Ντονμπάς, αλλά η πρόοδος είναι αργή, εν μέρει επειδή χρειάστηκε να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις για να ενισχύσει το μέτωπο της Χερσώνα.

Μπορεί να μην κατόρθωσε ό,τι ήλπιζε στην αρχή του πολέμου, ωστόσο η Ρωσία πλέον κατέχει σημαντικά κομμάτια ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια, ενώ όλο και πιο έντονα κάνει λόγο για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προσάρτησης. Καθώς ο καιρός αναμένεται να γίνει όλο και πιο κρύος, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη διατήρηση των ήδη κερδισμένων.

4. Ο χειμώνας θα φέρει μια ένα νέο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης και μια ευκαιρία για όποιον προετοιμαστεί καλύτερα

Ο χειμώνας βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών και των δύο πλευρών. Η Ουκρανία ανησυχεί ήδη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα καθώς τα καύσιμα θέρμανσης έχουν ήδη εξαντληθεί σε συγκροτήματα κατοικιών στην επαρχία του Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής. Ένας αξιωματούχος προέβλεψε ότι το χειμώνα θα υπάρξει ένα νέο κύμα μετανάστευσης με ενδεχομένως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τα σύνορα της Πολωνίας.

Οι Ρώσοι βλέπουν τον χειμώνα ως ευκαιρία. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία θα στοχεύσει το ενεργειακό της δίκτυο, καθιστώντας το πρόβλημα της θέρμανσης πιο οξύ και θα μπορούσε απλώς να απενεργοποιήσει τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η Μόσχα θέλει επίσης να παρατείνει το πλήγμα στη Δύση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και έχει κάθε κίνητρο να αυξήσει την πίεση.

Η άνοιξη, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει το ορόσημο για μια νέα επίθεση – κάθε πλευρά θα θέλει να φορτίσει τις δυνάμεις της και να προετοιμαστεί για ακόμη έναν γύρο μαχών.

5. Η δύση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει ή απλώς να αντέξει – και οφείλει να προσθέσει στις ανάγκες και την ανθρωπιστική βοήθεια

Χωρίς τη δυτική στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία θα είχε ήδη ηττηθεί. Ωστόσο με κανέναν τρόπο μέχρι τώρα οι δυτικοί δεν έχουν προμηθεύσει αρκετό πολεμικό υλικό, όπως αερομαχητικά, που θα επέτρεπαν στο Κίεβο να απωθήσουν τους εισβολείς. Οι πολιτικοί της Δύσης συζητούν για την ανάγκη να πιέσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στα προπολεμικά σύνορα, δεν προσφέρουν όμως αρκετό υλικό ώστε να το κάνει.

Την ίδια στιγμή, οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Ουκρανίας αυξάνονται. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, πολλές από τις οποίες παραμένουν ρημαγμένες ακόμη και πέντε μήνες μετά την αποχώρηση των Ρώσων από αυτές.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι αναγκασμένοι να μένουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, μια προσωρινή λύση για ανθρώπους που ωστόσο χρειάζονται μόνιμη αποκατάσταση. Εξαιτίας του πολέμου το μηνιαίο έλλειμα στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα έργα ανοικοδόμησης απαιτούν πολλά περισσότερα από αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ