ΚΟΣΜΟΣ

Γενναία χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

Γενναία χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

Εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να γίνουν άστεγοι, αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια στους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι απατείται μισό δισεκατομμύριο δολάρια (440 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει στη στέγαση περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων μέχρι το 2018, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Nobody Left Outside» (Κανείς δεν μένει έξω), με την οποία καλεί τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει περισσότερο στις ανάγκες του διεθνούς οργανισμού.

«Η εκστρατεία απευθύνεται στους ιδιώτες, στις επιχειρήσεις, στα ιδρύματα και στη φιλανθρωπική δράση σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, προσθέτοντας ότι το 2015 ο ιδιωτικός τομέας συνέβαλε σε ποσοστό μόλις 8% στη συνολική χρηματοδότηση της HCR.

Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μια κατάσταση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη συριακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα εκτοπισμένοι στον κόσμο, από τους οποίους 20 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.

Για να τους βοηθήσει, η Ύπατη Αρμοστεία αγοράζει ετησίως 70.000 σκηνές και περισσότερα από δύο εκατομμύρια αδιάβροχα καλύμματα. Η διεθνής υπηρεσία βοηθά επίσης τους ανθρώπους αυτούς να βρουν στέγη και να πληρώνουν το ενοίκιό τους, σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Συνολικά, οι δραστηριότητες αυτές αναμένεται να κοστίσουν 724 εκατομμύρια δολάρια το 2016, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία διαθέτει μόνο 158 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ