ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών» -Τι είπε για συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

Μακρόν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών» -Τι είπε για συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα
«Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με την Ιταλία» για το αλγερινό αέριο, είπε ο Μακρόν REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη βοήθεια της Αλγερίας στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, με την αύξηση των εξαγωγών της προς την Ιταλία, κατά τη δεύτερη ημέρα μιας επίσημης επίσκεψης στην Αλγερία.

«Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με την Ιταλία» για το αλγερινό αέριο, είπε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας «το μικρό βάρος του αερίου στο ενεργειακό μείγμα» της Γαλλίας. Αντίθετα, είπε, «ευχαριστώ την Αλγερία» που αύξησε τον όγκο του αερίου στον αγωγό που τροφοδοτεί την Ιταλία. «Είναι καλό για την Ιταλία, είναι καλό για την Ευρώπη και βελτιώνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης που εξαρτάτο προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα φιλικό, ισχυρό και συμμαχικό έθνος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του», δήλωσε εξάλλου ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την άρνηση της Λιζ Τρας, φαβορί για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, να πει αν ο Γάλλος πρόεδρος είναι «φίλος ή εχθρός» της χώρας της.

«Ο βρετανικός λαός, το έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα φιλικό, ισχυρό και συμμαχικό έθνος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του, και μερικές φορές παρά και πέρα από τους ηγέτες του ή μικρά λάθη που μπορεί να κάνουν εν τη ρύμη του λόγου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών», δήλωσε ακόμη ο Μακρόν ο οποίος εκτίμησε πως μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ήταν χρήσιμη ακόμη κι αν «δεν διευθετεί τα πάντα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως έπειτα από «σημαντικές συνομιλίες» κυρίως με της ΗΠΑ «τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ