ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτικές εκκενώσεις σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Μικολάιβ ανακοινώνει η ουκρανική κυβέρνηση

Υποχρεωτικές εκκενώσεις σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Μικολάιβ ανακοινώνει η ουκρανική κυβέρνηση
Πυροσβέστες κατά την κατάσβεση φωτιάς έπειτα από ρωσικό χτύπημα στο Σλαβιάνσκ AP Photo/Leo Correa

Τη επέκταση της διαδικασίας υποχρεωτικών εκκενώσεων για περιοχές των περιφερειών Χαρκόβου, Ζαπορίζια και Μικολάιβ ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ. «Αν μείνουν εκεί, ο κόσμος θα υποφέρει, ιδίως τα παιδιά», δήλωσε η Ιρίνα Βερεσούκ, καλώντας τους κατοίκους στα υπό εκκένωση μέτωπα του πολέμου να μην προβάλουν αντίσταση καθώς τελούν υπό την απειλή ρωσικής κατοχής.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι μπορεί να κάνει ο εχθρός για να εξαναγκάσει τους ανθρώπους να συνεργαστούν. Γι' αυτό ζητώ τόσο συχνά τις εκκενώσεις και καλώ τους ανθρώπους να μην ελπίζουν ότι ο εχθρός θα τους δείξει έλεος και θα τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο. Αυτό δεν θα συμβεί», προειδοποίησε.

Η εκστρατεία υποχρεωτικών εκκενώσεων ξεκίνησε τον Ιούλιο από το ανατολικό Ντονέτσκ και υλοποιήθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιφέρειες και πόλεις στις ανατολικές επαρχίες βομβαρδίζονται συνεχώς από τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι προς εκκένωση περιοχές πλέον αυξάνονται καθώς μπορεί να καταληφθούν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα θέρμανσης τον χειμώνα, σύμφωνα με την Ιρίνα Βερεσούκ.

Η ίδια ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην απομάκρυνση μητέρων με παιδιά και ηλικιωμένων σε ορισμένες περιοχές του ανατολικού Χαρκόβου και των περιφερειών Ζαπορίζια και Μικολάιβ, στα νότια.

«Δεν μιλάω για ολόκληρες τις επαρχίες αλλά σε ορισμένα μέρη θα απαιτηθεί υποχρεωτική εκκένωση και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η ίδια προέτρεψε του κατοίκους να μην προβάλουν αντίσταση, εξηγώντας ότι είναι αντιμέτωποι με την απειλή της ρωσικής κατοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ