ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρει η Ρωσία τα μαχητικά της από την Κριμαία, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ

Αποσύρει η Ρωσία τα μαχητικά της από την Κριμαία, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ
Οι πρόσφατες επιθέσεις ήλθαν να μετατρέψουν τη χερσόνησο της Κριμαίας από ασφαλές οχυρό των Ρώσων σε νέο πεδίο μάχης στον πόλεμο Mikhail Palinchak, Presidential Press Service via AP

Η Ρωσία αποσύρει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της από τη χερσόνησο της Κριμαίας μετά τις διαδοχικές εκρήξεις και επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών, ακόμη και στο ίδιο το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βάσει απόρρητης έκθεσης του ΝΑΤΟ που επικαλούνται η γερμανική έκδοση του Business Insider και η Novaya Gazeta Europe.

Ήδη έχουν αποσυρθεί δέκα πολεμικά αεροσκάφη -έξι μαχητικά SU-35C και τέσσερα MIIG-31BM- από την αεροπορική βάση Μπέλμπεκ στην Κριμαία με προορισμό βάσεις στην ηπειρωτική Ρωσία, αναφέρεται στην έκθεση του ΝΑΤΟ που επικαλείται το Business Insider και η οποία φέρει ημερομηνία 22 Αυγούστου.

Η μετακίνηση των αεροσκαφών γίνεται για να «αποτρέψει η Ρωσία πιθανές περαιτέρω απώλειες από τις ουκρανικές επιθέσεις», επισημαίνεται στην έκθεση, και σημειώνεται ότι «τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολο να εντοπιστούν ως στόχοι για τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν σε επίθεση στην αεροπορική βάση Σούκι της Κριμαίας εντός του Αυγούστου για να ακολουθήσουν αλλεπάλληλες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, με πλέον πρόσφατο πλήγμα την επίθεση drone με στόχο την έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Η απομάκρυνση των μαχητικών από την Κριμαία από σημεία κοντά στις γραμμές του μετώπου μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη για τη Ρωσία τη χρήση τους στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, επισημαίνει το Business Insider.

Η αεροπορική βάση Μπέλμπεκ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Σεβαστούπολη, είναι η κύρια αεροπορική βάση από την οποία παρέχεται υποστήριξη στις ρωσικές επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, κατά την έκθεση του ΝΑΤΟ.

Έως την 22η Αυγούστου 32 ρωσικά μαχητικά παρέμεναν στη βάση -κυρίως Su-27 μαχητικά και μικρότερες αριθμός SU-35Ss και MiG-31BMs.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία φέρεται να αύξησε τον αριθμό των τακτικών πυραύλων εδάφους-αέρος που διαθέτει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να αποκρούσει πιθανές επόμενες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία.

Οι πρόσφατες επιθέσεις ήλθαν να μετατρέψουν τη χερσόνησο της Κριμαίας από ασφαλές οχυρό των Ρώσων σε νέο πεδίο μάχης στον πόλεμο, που πλέον έχει περάσει στον έβδομο μήνα -καταδεικνύοντας τόσο τα τρωτά σημεία της ρωσικής πολεμικής μηχανής, όσο και την ικανότητα των Ουκρανών να χτυπήσουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ