ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ορισμός του φασισμού οι πράξεις Ρεπουμπλικανών συμμάχων του Τραμπ

Λευκός Οίκος: Ορισμός του φασισμού οι πράξεις Ρεπουμπλικανών συμμάχων του Τραμπ
«Αν δείτε τον ορισμό του φασισμού και σκεφτείτε τι κάνουν όταν επιτίθενται στη Δημοκρατία μας, αυτό είναι. Είναι πολύ σαφές» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων AP Photo/Evan Vucci

Οι πράξεις ορισμένων Ρεπουμπλικάνων συμμάχων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνάδουν με τον ορισμό του φασισμού, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι κλίνουν προς τον «ημιφασισμό» στην πρώτη ομιλία του εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στιςΗνωμένες Πολιτείες.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρη όταν παρουσίαζα τι έχουν κάνει οι Ρεπουμπλικάνοι MAGA [σ.σ. αρκτικόλεξο που παραπέμπει στο σύνθημα Τραμπ 'Make America Great Again', και αν δείτε τον ορισμό του φασισμού και σκεφτείτε τι κάνουν όταν επιτίθενται στη Δημοκρατία μας […] Αυτό είναι. Είναι πολύ σαφές» είπε η Ζαν-Πιερ κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Ο φασισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία που εξυψώνει το έθνος, συχνά και τη φυλή, πάνω από το άτομο και υποστηρίζει μια αυταρχική διακυβέρνηση υπό την ηγεσία δικτατορικού ηγέτη, που περιλαμβάνει τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster.

Απαντώντας στα σχόλια που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που συμμάχησαν με τον Τραμπ ασπάστηκαν τη βία και το μίσος και στράφηκαν προς τον «ημιφασισμό», η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών τα χαρακτήρισε «απεχθή».

«Ο Μπάιντεν ανάγκασε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, μετέφερε πόρους από τις εργαζόμενες οικογένειες σε δικηγόρους του Χάρβαρντ και οδήγησε τη χώρα μας σε ύφεση, ενώ οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώνουν το φυσικό αέριο και [τις αγορές προϊόντων] στα παντοπωλεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Νέιθαν Μπραντ.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει περιοδεία μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ με στόχο την εκδήλωση της υποστήριξης του στους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να εμποδιστούν οι Ρεπουμπλικάνοι στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει έμφαση στην προώθηση των ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Δεν είναι υπερβολή τώρα, ότι είναι κυριολεκτικά αναγκαίο να ψηφίσετε για να διασώσετε και πάλι τη δημοκρατία», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη απευθυνόμενος σε πλήθος αρκετών χιλιάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, στο γυμνάσιο Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι σε ένα προάστιο του Μέριλαντ στην Ουάσινγκτον.

«Η Αμερική πρέπει να διαλέξει για το αν η χώρα μας θα κινηθεί μπροστά ή προς τα πίσω», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ