ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων της Ρωσίας στη Χερσώνα

Ουκρανία: Ο στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων της Ρωσίας στη Χερσώνα
Τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Χερσώνα ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας, στα νότια της χώρας, στην περιφέρεια Χερσώνα, στος 28 Αυγούστου.

Κατά τον ουκρανικό στρατό, 11 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ενώ την ίδια ώρα καταστράφηκαν 11 εκτοξευτήρες ρουκετών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα κι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Λεόντιεφ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τις ουκρανικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι η Νόβα Καχόβκα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές.

Επλήγη επίσης υδροηλεκτρικός σταθμός στον Δνείπερο ποταμό σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε ο κ. Λεόντιεφ.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Καταγγελίες για βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα, ενισχύονται φόβοι για ραδιενεργή διαρροή από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προέλευση των βομβαρδισμών του. Ταυτόχρονα η Βρετανία ενισχύει την ουκρανική πλευρά με υποβρύχια drones.

Το Σάββατο (27/8) η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από το μεσημέρι του Σαββάτου, με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έξι υποβρύχια drones στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να εξουδετερώνει θαλάσσιες νάρκες που έχουν ποντιστεί από τη Ρωσία στα ανοικτά των ακτών της και ότι θα εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιωτικούς στον χειρισμό τους.

Τα «ελαφρά και αυτόνομα» μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα αυτά «σχεδιάστηκαν για χρήση σε αβαθή παράκτια περιβάλλοντα» και είναι «ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά σε βάθος ως και 100 μέτρων για να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν νάρκες (...) ώστε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τις εξουδετερώνει», εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεκάδες μέλη του ουκρανικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των drones κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει για τους πρώτους εξ αυτών». Η εκπαίδευση στη χρήση τους θα γίνει από στρατιωτικούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ