ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης των Γερμανών προαναγγέλλει ο Όλαφ Σολτς

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης των Γερμανών προαναγγέλλει ο Όλαφ Σολτς
Λύσεις στην ενεργειακή κρίση, και κυρίως συναινέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αναζητά ο συνασπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς κατά τη διήμερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου AP Photo/Petr David Josek

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα λάβει «πολύ γρήγορα» αποφάσεις για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος πάντως τόνισε ότι σε σχέση με πριν από λίγους μήνες η Γερμανία είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

«Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος με τα προβλήματά του», τόνισε ο κ. Σολτς στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου, και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι «όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένα, όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στις προσπάθειες αντιστάθμισης της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι τερματικοί σταθμοί υγραερίου κατασκευάζονται στις γερμανικές ακτές με «απίστευτο» ρυθμό, δήλωσε και οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου έχουν ήδη γεμίσει σε ποσοστό άνω του 82%.

Η κατάσταση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι «πολύ καλύτερη» από ό,τι πριν από λίγους μήνες, υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Υπό πίεση ο κυβερνητικός συνασπισμός - «Καρφιά» και διαφωνίες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, και την Τετάρτη στο Κάστρο Μέζεμπεργκ με κεντρικό θέμα τις «επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία», αναζητώντας λύσεις στην ενεργειακή κρίση και κυρίως συναινέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να λάβει μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των πολιτών, με τα τρία κόμματα να στρέφονται το ένα κατά του άλλου. Βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι αυτή τη στιγμή το «τέλος φυσικού αερίου» ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί την 1η Οκτωβρίου με στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας.

Όπως διαπιστώθηκε, από το έκτακτο τέλος θα επωφελούνταν και εταιρίες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και το υπουργείο Οικονομίας υπό τον «πράσινο» Ρόμπερτ Χάμπεκ καλείται τώρα να αναθεωρήσει -αν όχι να καταργήσει- το μέτρο.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν θέσει προθεσμία δύο ημερών στον κ. Χάμπεκ, ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας για τεχνικά λάθη. «Στην πολιτική τελικά δεν μετρούν μόνο τα ωραία λόγια», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στην εφημερίδα Die Zeit.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς, έκανε λόγο για «κακή επίδοση, άχαρα νούμερα στις δημοσκοπήσεις και κενά μνήμης στο σκάνδαλο Cum-Ex» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες της συνύπαρξης των τριών κομμάτων, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Εν όψει της διάθεσης του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα κόμματα διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για το ακροατήριό τους. Έτσι, το FDP θέλει αντιστάθμιση του πληθωρισμού στη φορολογία, κάτι που θα ωφελούσε περισσότερο εκείνους που πληρώνουν υψηλότερους φόρους, το SPD τάσσεται υπέρ της απευθείας καταβολής οικονομικής βοήθειας για τα χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους, ενώ οι Πράσινοι, με παρόμοιες θέσεις, εισηγούνται μέτρα όπως ένα ενιαίο εισιτήριο για τα μαζικά μέσα μεταφοράς στα 49 ευρώ/μήνα.

SPD και Πράσινοι ζητούν φορολόγηση υπερκερδών ή αλλαγή στη φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων, κάτι που απορρίπτει το FDP. Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν τα τρία κόμματα είναι ο χαρακτήρας επείγοντος που θα πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ