ΚΟΣΜΟΣ

Το Έβερεστ δεν είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου

Το Έβερεστ δεν είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ HARISH TYAGI

Τις κορφές των Ιμαλάϊων νίκησε σε αναμέτρηση το Τσιμποράσο το οποίο βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού, στις Άνδεις. 

Η κορυφή του Τσιμποράσο υψώνεται στα 6.248 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πολύ πιο κάτω από την φημισμένη κορυφή του Έβερεστ που φτάνει τα 8.848 μέτρα. Αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία όταν μετρά κανείς από το κέντρο της Γης: η κορυφή του Τσιμποράσο είναι μακράν η υψηλότερη, φτάνοντας τα 6,4 εκατομμύρια μέτρα.

Η λεπτομέρεια βρίσκεται στο ότι το Έβερεστ κερδίζει τον τίτλο, όταν η μέτρηση έχει ως σημείο έναρξης της μέτρησης τη στάθμη της θάλασσας ενώ η κορφή του Τσιμποράσο, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του απέχει περισσότερο από το κέντρο της Γης.

Τα δεδομένα αυτά είναι το αποτέλεσμα της ανομοιομορφίας που έχει η Γη καθώς είναι πεπλατυσμένη στην κορυφή της και ο πυθμένας διογκώνεται ελαφρώς στη μέση, όπως αναφέρει η Independent. Η ανάβαση στο Έβερεστ συνήθως απαιτεί ένα 10ήμερο ταξίδι μέχρι την κατασκήνωση στη βάση, έξι εβδομάδες για εγκλιματισμό και επτά έως 9 ημέρες ταξίδι προς την κορυφή.

Η αναρρίχηση του Τσιμποράσο μπορεί να γίνει σε περίπου 2 εβδομάδες με μία ή δύο ημέρες ταξίδι προς την κορυφή μετά τον εγκλιματισμό, σύμφωνα με τον Τοντ Μπουρλεσόν, πρόεδρο του "Alpine Ascents International", μιας ορειβατικής εταιρείας με βάση το Σιάτλ.

Γιατί λοιπόν το Έβερεστ παίρνει όλη τη δόξα; Όλα έχουν να κάνουν με την ανάβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ