ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλοί βιομήχανοι: Τα 40 δισ. ευρώ θα αγγίξει το κόστος από την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Ιταλοί βιομήχανοι: Τα 40 δισ. ευρώ θα αγγίξει το κόστος από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
«Ο χρόνος έχει λήξει, πλέον, και η όποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», αναφέρουν οι Ιταλοί βιομήχανοι AP Photo/Luca Bruno, File

Οι πρόεδροι των ενώσεων βιομηχάνων του ιταλικού Βορρά υπογραμμίζουν ότι το κόστος από την αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος «μαζικής αποβιομηχανοποίησης» και «παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της χώρας».

«Ο χρόνος έχει λήξει, πλέον, και η όποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», ανέφεραν οι πρόεδροι των ενώσεων βιομηχάνων των περιφερειών Λομβαρδίας, Εμίλια Ρομάνια, Πεδεμόντιου και Βένετο.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε μια ημέρα για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων που θα περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξαν οι εκπρόσωποι των Ιταλών βιομηχάνων.

Γερμανία: Πονοκέφαλος για τη βιομηχανία το φυσικό αέριο

Ακόμα και εάν οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 75% και η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει έστω και μειωμένα με φυσικό αέριο τη Γερμανία, οι προμήθειες για το χειμώνα ίσως δεν είναι επαρκείς, και για τις γερμανικές βιομηχανίες.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Deutsche Welle ανέφερε πως πολλοί κλάδοι της βιομηχανίας, όπως η χημική βιομηχανία και η μεταλλουργία, όπου απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Και βέβαια δεν είναι οι μόνες. Οι κατασκευαστές και μεταποιητές γυαλιού, πέτρας, χώματος, κεραμικών έχουν παρόμοια προβλήματα όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρεία Steinzeug που κατασκευάζει πλακάκια.

«Θα ήταν ψέματα αν σας έλεγα ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Δεν είναι έτσι» λέει ο Ντίντερ Σέφερ, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Steinzeug. Πρόκειται για τον μεγαλύτερου κατασκευαστή πλακιδίων στη Γερμανία εδώ και 37 χρόνια. Το πρόβλημά της εταιρείας είναι ότι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το ρωσικό αέριο ήταν φθηνό. Σήμερα η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί προβλήματα στην εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ