ΚΟΣΜΟΣ

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι ιστορικές διαφημίσεις με την Pizza Hut και την Louis Vuitton

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι ιστορικές διαφημίσεις με την Pizza Hut και την Louis Vuitton
Ο Γκορμπατσόφ είχε μια ρήτρα στο συμβόλαιό του ότι δεν θα έτρωγε την πίτσα στη διαφήμιση AP Photo/Boris Yurchenko

Πολλές διαφημίσεις έχουν μείνει αξέχαστες, ωστόσο λίγες μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές. Αυτό κατάφερε ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με την Pizza Hut και την Louis Vuitton, προκαλώντας εκείνη την εποχή ποικίλες αντιδράσεις.

Χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς η οικονομία της Ρωσίας υπέστη σοκ με τη μετάβαση από τον κομμουνισμό, ο Γκορμπατσόφ πρωταγωνίστησε σε ένα διαφημιστικό σποτ της Pizza Hut το 1997 ενώ αμερικανικές επιχειρήσεις franchise άνοιγαν στη χώρα.

Η παραγωγή της διαφήμισης κόστισε εκατομμύρια δολάρια και ο Γκορμπατσόφ χρειαζόταν τα μετρητά εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το Foreign Policy.

Ο Γκορμπατσόφ είχε μια ρήτρα στο συμβόλαιό του ότι δεν θα έτρωγε την πίτσα στη διαφήμιση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Foreign Policy. Έκτοτε, η διαφήμιση μετατράπηκε σε διαδικτυακό meme και συμπεριλήφθηκε σε υλικό μαθημάτων για πανεπιστήμια, που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τις παγκόσμιες οικονομικές διακυμάνσεις μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, ο Γκορμπατσόφ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του στη διαφήμιση, έχοντας δεχτεί πολλές επικρίσεις, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του, λέγοντας ότι «η πίτσα είναι για όλους».

«Δεν είναι μόνο η κατανάλωση. Είναι και κοινωνικοποίηση», δήλωσε.

Η διαφήμιση παρουσιάζει Ρώσους που κάθονται σε μια Pizza Hut και συζητούν για πολιτική. Παρατηρούν τον Γκορμπατσόφ στη γωνία του δωματίου και μιλούν για την κληρονομιά του.

«Εξαιτίας του έχουμε οικονομική σύγχυση!» λέει ο ένας.

«Εξαιτίας του, έχουμε ευκαιρίες!» απαντά ένας υποστηρικτής του.

«Εξαιτίας του έχουμε πολιτική αστάθεια», προσθέτει ο πρώτος.

«Εξαιτίας του, έχουμε πολλά πράγματα... όπως η Pizza Hut», απάντησε μια ηλικιωμένη κυρία».

«Χαίρε Γκορμπατσόφ» φώναξε όλο το τραπέζι στο τέλος.

«Μερικές φορές τίποτα δεν φέρνει κοντά τους ανθρώπους όπως μια ωραία ζεστή πίτσα από την Pizza Hut», λέει ο αφηγητής στη διαφήμιση, στην οποία ο ηγέτης συμμετέχει με την εγγονή του, Αναστασία.

Οι κριτικές που δέχτηκε ήταν πολλές με επικριτές να σχολιάζουν δεικτικά πως «σε λίγο θα διαφημίσει και σερβιέτες».

Στη λιμουζίνα με Luis Vuitton

Μια ακόμα διαφήμιση του Γκορμπατσόφ που έγραψε ιστορία ήταν αυτή του 2007 όπου φωτογραφήθηκε στο εσωτερικό πολυτελούς λιμουζίνας, σκεπτικός και προβληματισμένος.

Το μήνυμα της φωτογραφίας ο μεγάλος πολιτικός χρησιμοποιούσε βαλίτσες Luis Vuitton για τα ταξίδια του, που καθόριζαν το μέλλον του κόσμου.

Μάλιστα, στην τσάντα διακρινόταν και ένα περιοδικό που έφερε τίτλο: «Η δολοφονία του Λιτβινιένκο: Ήθελαν να παραδώσουν τον ύποπτο για 7 χιλιάδες δολάρια».

Πρόκειται για την υπόθεση του μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινιένκο, που είχε διαφύγει στο Λονδίνο, έπειτα από αποκαλύψεις που ενέπλεκαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο πράκτορας δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του, λίγες ημέρες προτού καταλήξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ