ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός συμβιβασμός για αυστηροποίηση της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους

Ευρωπαϊκός συμβιβασμός για αυστηροποίηση της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους
Οι φοιτητές, οι δημοσιογράφοι και όσοι φοβούνται για την ασφάλειά τους στη Ρωσία θα εξακολουθούν να μπορούν να αποκτήσουν βίζα (AP Photo/Petr David Josek)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα, Τετάρτη να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας με τη Ρωσία, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συμφωνήσαμε για... πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας ΕΕ-Ρωσίας», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων βίζα που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα διαρκέσει περισσότερο», συνέχισε ο ίδιος.

Διπλωμάτες είπαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε μια γενική απαγόρευση της ταξιδιωτικής βίζας για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα για το θέμα.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τα μέσα Ιουλίου, «ορισμένοι για ψώνια σαν να μην μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Αυτό, είπε, «συνστά κίνδυνο ασφάλειας» για τις ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ο Μπορέλ είπε ότι πιστεύει ότι οι πρόσθετες καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την έκδοση λιγότερων θεωρήσεων εισόδου.

Οι φοιτητές, οι δημοσιογράφοι και όσοι φοβούνται για την ασφάλειά τους στη Ρωσία θα εξακολουθούν να μπορούν να αποκτήσουν βίζα. Η κίνηση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμώμενες 12 εκατομμύρια βίζες που έχουν ήδη εκδοθεί σε Ρώσους πολίτες, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τι θα μπορούσε να γίνει για να τις παγώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έθεσε το ζήτημα της απαγόρευσης της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες στην ΕΕ, με ορισμένα κράτη - μέλη να τάσσονται υπέρ.

Στις συνομιλίες στην τσεχική πρωτεύουσα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήθελαν απεγνωσμένα να επιδείξουν ενότητα και να τιμωρήσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την έναρξη του πολέμου πριν από έξι μήνες στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με το εάν οι Ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους πιθανώς ήταν αντίθετοι στην εισβολή, θα έπρεπε επίσης να πληρώσουν ένα τίμημα.

Το σχέδιο τώρα είναι να καταστεί πιο χρονοβόρο και δαπανηρό για τους Ρώσους πολίτες η απόκτηση βραχυπρόθεσμης βίζας για την είσοδο στην ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης όπου δεν απαιτούνται διαβατήρια.

Η κίνηση θα γίνει με το πάγωμα της συμφωνίας του 2007 για τη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Η ΕΕ έχει ήδη αυστηροποιήσει τους περιορισμούς έκδοσης θεωρήσεων για Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο πλαίσιο της συμφωνίας τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ