ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Δεν θα πουλάμε ρωσικό πετρέλαιο σε όσους επιβάλλουν πλαφόν

Μόσχα: Δεν θα πουλάμε ρωσικό πετρέλαιο σε όσους επιβάλλουν πλαφόν
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Νέα «μηνύματα» προς τη Δύση εξέπεμψε σήμερα το Κρεμλίνο, διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πέσκοφ, ξεκαθαρίζοντας πως όσες επιχειρήσεις επιβάλλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα βρίσκονται στη λίστα παραληπτών και επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι η αξιοπιστία του αγωγού Nord Stream 1 απειλείται, καθώς πλέον λειτουργεί μόνο μια τουρμπίνα στο βασικό σταθμό πίεσης.

Η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία μειώθηκε στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων του αγωγού και σταμάτησε τελείως την Τετάρτη για εργασίες συντήρησης τριών ημερών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί ελαττωματικό εξοπλισμό ή καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού ως βασικό λόγο της μείωσης των παραδόσεων μέσω του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας --πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) προβλέπεται να συνεδριάσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στις αγορές ρωσικού πετρελαίου αποσκοπώντας στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας.

Η ΕΕ επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα -- αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε.

«Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ