ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο Βερολίνο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Σμιχάλ για περαιτέρω στήριξη της χώρας του

Γερμανία: Στο Βερολίνο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Σμιχάλ για περαιτέρω στήριξη της χώρας του
Επίσκεψη στη Γερμανία  πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή (4/9) ο ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ AP/Michal Dyjuk

Επίσκεψη στη Γερμανία  πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή (4/9) ο ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, με την ελπίδα να κερδίσει περισσότερη στήριξη από το Βερολίνο για τη χώρα του που είναι αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Η ασταθής στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν από έξι μήνες και η αρχική απουσία στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο προκάλεσαν την αγανάκτηση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν έκτοτε. Πριν από μία εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε από την Πράγα ότι επιθυμεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα της του πυροβολικού και της αντιαεροπορικής άμυνας.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι το Βερολίνο θα στηρίξει το Κίεβο «για όσο καιρό χρειαστεί».

«Τεράστια πρόοδος»

Νωρίτερα, ο Σμιχάλ παρατήρησε «τεράστιες προόδους» από την πλευρά της Γερμανίας.

«Στην αρχή δεν μας προσέφερε παρά μόνο εξοπλισμό προστασίας και κράνη. Πλέον μας προσφέρει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας: πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, πυροβολικό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρωθυπουργός περιμένει περισσότερα: «Φυσικά, θέλουμε να λάβουμε περισσότερα όπλα και εξοπλισμό το συντομότερο δυνατό. Και πρέπει επίσης να αλλάξουμε φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις: πρέπει να μας δώσουν σύγχρονα άρματα μάχης», υπογράμμισε, καθώς η χώρα του έχει λάβει κυρίως παλαιότερα μοντέλα.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ άρματα Abrams δεύτερης γενιάς και από τη Γερμανία τεθωρακισμένα Leopard 2. Αυτά είναι τα σύγχρονα τανκς τα οποία έχει ανάγκη η Ουκρανία», σημείωσε ο Σμιχάλ.

«Η Γερμανία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T», υπενθύμισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ίσως να ζητήσει 12 για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

Ο Σμιχάλ θέλει να περάσει ακόμη ένα μήνυμα: η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τις ρωσικές ωμότητες ως «γενοκτονία». «Αυτή είναι η ρωσική πολιτική: σκοτώνουν αμάχους στην Ουκρανία απλώς και μόνο επειδή είναι Ουκρανοί», δήλωσε στη συνέντευξή του.

Πολιτική μείωσης της έντασης

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Σμιχάλ προτού συνομιλήσει με τον Σολτς, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ, που έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίας Άγγελα Μέρκελ, υποστήριζε για καιρό μια πολιτική μείωσης της έντασης με τη Ρωσία, προτού αναγνωρίσει το λάθος του. Η κυβέρνηση Ζελένσκι τον έχει χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στο Κίεβο στα μέσα Απριλίου.

Πλέον φαίνεται να ξεκινά μια νέα περίοδος στις σχέσεις Γερμανίας- Ουκρανίας με λιγότερη ένταση. Εξάλλου σύντομα πρόκειται να φτάσει στο Βερολίνο ο νέος πρεσβευτής της Ουκρανίας. Ο προκάτοχός του Αντρίι Μελνίκ επέκρινε σφοδρά επί μήνες τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Σμιχάλ αναμένεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου θα προεδρεύσει μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μιας συνεδρίασης του συμβουλίου ένωσης ΕΕ- Ουκρανίας και θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου για τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτ Μετσόλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σολτς δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, «μια προσπάθεια πολλών γενιών».

Διάσκεψη ειδικών για την ανοικοδόμηση της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ