ΚΟΣΜΟΣ

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε και πάλι από το ηλεκτρικό δίκτυο

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε και πάλι από το ηλεκτρικό δίκτυο
Ρώσοι στρατιώτες καθ' οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην επαρχία Ενερχοντάρ AP Photo, File

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, αποσυνδέθηκε εκ νέου από το ηλεκτρικό δίκτυο, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ειδικοί της οποίας βρίσκονται από την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Η τελευταία γραμμή λειτουργίας «υπέστη βλάβη», ανέφερε σε ανακοίνωσή το βράδυ του Σαββάτου η ΙΑΕΑ, υπενθυμίζοντας πως οι τρεις άλλες είχαν «χαθεί προηγουμένως στη διάρκεια της σύγκρουσης».

Το περιστατικό αυτό συνέβη «έπειτα από νέους βομβαρδισμούς στη ζώνη», σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές στην υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο σταθμός συνεχίζει ωστόσο να λειτουργεί «χάρη σε μια εφεδρική γραμμή», διευκρινίζει η ΙΑΕΑ.

Στις 25 Αυγούστου ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είχε αποσυνδεθεί πλήρως από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του, προτού επανασυνδεθεί στη συνέχεια.

Η κατάσταση ασφαλείας στο σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποτελεί πηγή ανησυχίας διεθνώς. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς με στόχο την περιοχή του σταθμού, και ότι κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενημερώνεται στο εξής σχεδόν σε πραγματικό χρόνο χάρη στην ομάδα της που έφθασε αυτή την εβδομάδα, με τον γενικό διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι να δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο Γκρόσι αναχώρησε από τον σταθμό έπειτα από μερικές ώρες, όμως έξι ειδικοί παραμένουν επί τόπου, δύο από τους οποίους πρόκειται να παραμείνουν «με συνεχή τρόπο», μια παρουσία «εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

Ρωσία: Αποκρούστηκε προσπάθεια ανακατάληψης του σταθμού

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με μία επίθεση που πραγματοποίησαν χθες πριν από τα μεσάνυχτα, όπως ανέφερε σήμερα, Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια ενημέρωσή του.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ουκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος, πριν από τα μεσάνυχτα χθες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της απέκρουσαν την επίθεση με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ