ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων οικισμοί στα νότια και ανατολικά

Ζελένσκι: Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων οικισμοί στα νότια και ανατολικά
Ο Ζελένσκι είπε πως έλαβε «καλές αναφορές» σε συνάντηση με τους στρατιωτικούς διοικητές και τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών AP Photo/Efrem Lukatsky

Οι δυνάμεις του Κιέβου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο οικισμούς στη νότια Ουκρανία, έναν τρίτο στα ανατολικά και επιπρόσθετο έδαφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δεν εξήγησε ακριβώς πού βρίσκονται τα εδάφη αυτά και δεν ανέφερε τη χρονική σειρά που ανακτήθηκαν, εκτός από το ότι έλαβε «καλές αναφορές» σε μια συνάντηση από τους στρατιωτικούς διοικητές και τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του, ο Ζελένσι ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την απελευθέρωση ενός οικισμού στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ και την κατάληψη «κάποιων υψωμάτων» επίσης σε μια ανατολική περιοχή στην κατεύθυνση του Λισιτσάνσκ-Σιβέρσκ και για την απελευθέρωση δύο νότιων οικισμών.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου, ανήρτησε νωρίτερα μια φωτογραφία που δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία πάνω από ένα χωριό που φέρεται να βρίσκεται στη νότια περιοχή που είναι το κύριο επίκεντρο της αντεπίθεσης.

«Βισοκοπίλια. Περιοχή Χερσώνας. Ουκρανία. Σήμερα», έγραψε ο Τιμοσένκο σε μια ανάρτηση στο Facebook πάνω σε μια φωτογραφία τριών στρατιωτών πάνω σε στέγες, με έναν από αυτούς να τοποθετεί την ουκρανική σημαία σε ένα πόστο.

https://www.instagram.com/p/CiFzNwgMyoU

Σημειώνεται πως βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, η περιφέρεια της Χερσώνας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στη σύγκρουση.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής Λουχάνσκ κατέλαβαν το Λισιτσάνσκ στις αρχές Ιουλίου στο πλαίσιο μιας μάχης για την περιφέρεια Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που περιλαμβάνει επίσης το Σιβέρσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ