ΚΟΣΜΟΣ

Η Gazprom απειλεί για έναν «βαρύ χειμώνα» χωρίς αέριο στην Ευρώπη με ένα δυσοίωνο βίντεο

Η Gazprom απειλεί για έναν «βαρύ χειμώνα» χωρίς αέριο στην Ευρώπη με ένα δυσοίωνο βίντεο
Τα μονταρισμένα πλάνα δείχνουν εργάτες της Gazprom να κλείνουν τις παροχές φυσικού αερίου με τον δείκτη να αγγίζει το μηδέν Screen Grab/video

Με προφανή πρόθεση να στείλει μήνυμα για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, η κρατική ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom δημοσίευσε βίντεο με μουσική υπόκρουση με τίτλο «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος».

Τα μονταρισμένα πλάνα που περιέχει το κλιπ διάρκειας κάτω των δύο λεπτών δείχνουν εργάτες της Gazprom στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου, έναν μετρητή να πέφτει στο... μηδέν, τη σημαία της ΕΕ και τον χειμώνα να απλώνεται πάνω από τη Ρωσία και την Ευρώπη.

Το βίντεο έχει μουσική υπόκρουση ένα μελωδικό ρωσικό κομμάτι με τίτλο «Ο χειμώνας θα είναι μακρύς», του σοβιετικού καλλιτέχνη Γιούρι Βίζμπορ που ερμηνεύει η εγγονή του, Βαρβάρα Βίζμπορ. Οι στίχοι κάνουν λόγο για έναν «μακρύ χειμώνα» που έρχεται, και θα φέρει μόνο λυκόφως και χιόνι...

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

H εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ρωσικές Αρχές πως ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο σταθμός Πορτοβάγια είναι πλέον «επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποτελούν απόρροια των κυρώσεων της Δύσης.

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» των ενεργειακών πόρων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ