ΚΟΣΜΟΣ

Πένθος για την βασίλισσα Ελισάβετ - Τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας

Πένθος για την βασίλισσα Ελισάβετ - Τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας
«Αντίο» λέει ο πλανήτης στην βασίλισσα Ελισάβετ Ben Stansall/Pool via AP

Συγκινημένος είναι ο πλανήτης από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ με τους ηγέτες του κόσμου να στέλνουν μηνύματα συλλυπητηρίων στον βρετανικό λαό και την βασιλική οικογένεια.

Σακελλαροπούλου: Σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στον βρετανικό λαό, εκφράζει για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τονίζει ότι υπήρξε πραγματικός πυλώνας της χώρας της και έχει ανταμειφθεί με αγάπη και σεβασμό. «Θα λείψει» καταλήγει στην ανάρτησή της.

Μητσοτάκης: Η βασίλισσα υπηρέτησε αυτό που συμβόλιζε η θέση της: την ενότητα του λαού της

«Με θλίψη και σεβασμό η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β΄, τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέτοιες απώλειες συνοδεύονται, συνήθως, από το συμπέρασμα ότι μαζί τους κλείνει μία ολόκληρη εποχή. Στην περίπτωση της Ελισάβετ, ωστόσο, κλείνουν πολλές εποχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

«Ποτέ άλλοτε αρχηγός κράτους δεν είδε επί των ημερών του να αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα η χώρα του και ο κόσμος. Γιατί η Βασίλισσα ανήλθε στο θρόνο της με τη Βρετανική Αυτοκρατορία να απλώνεται ακόμη στα πέρατα της γης. Και φεύγει από τη ζωή με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε μια πρωτόγνωρη, πολύ διαφορετική φάση της πολυκύμαντης ιστορίας του.

Επί της βασιλείας της, το βρετανικό κράτος και η κοινωνία του γνώρισαν πολλούς κυματισμούς. Ενώ η ίδια συνεργάστηκε αρμονικά με 15 πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και με προσωπικότητες που άφησαν τεράστιο αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή. Και πάντοτε πορεύτηκε με μετριοπάθεια και με σωφροσύνη. Πιστή στις μακραίωνες συνταγματικές ρίζες της χώρας της.

Σε καιρούς που ο πλανήτης μετρά όλο και λιγότερες μοναρχίες, η Ελισάβετ πέτυχε να δώσει νέα πνοή στον θεσμό, συνυφαίνοντας την παράδοση με την ανανέωση. Τον κατέστησε, έτσι, πιο προσιτό στον λαό, όπως πιστοποιούν οι αντιδράσεις των ίδιων των Βρετανών. Γιατί η Βασίλισσα υπηρέτησε αυτό που συμβόλιζε η θέση της: την ενότητα του λαού της. Και αυτή είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της.

Συμμετέχουμε με σεβασμό στη θλίψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια για την απώλεια της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου

Ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ ΙΙ, εκφράζει σε ανάρτησή του μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως θα μείνει στην ιστορία για την αφοσίωση της στο καθήκον και στην προστασία της εικόνας της χώρας της οποίας ηγείτο για περισσότερο από επτά δεκαετίες.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια της, την κυβέρνηση και τον λαό ενός από τους ιστορικούς φίλους και συμμάχους της Ελλάδας» επισημαίνει και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ, γνωστού φίλου της Ελλάδας.

Τρας: Ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα , δηλώνοντας ότι ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η χώρας μας αναπτύχθηκε και γνώρισε την ευημερία κατά τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη», δήλωσε η Τρας, μιλώντας έξω από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Τζόνσον: Θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα βιώνει μια βαθιά και προσωπική αίσθηση απώλειας με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Φαινόταν τόσο διαχρονική και τόσο υπέροχη που φοβάμαι ότι είχαμε φτάσει να πιστεύουμε, σαν παιδιά, ότι απλά θα συνεχίζει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Το ένα μετά το άλλο κύματα θλίψης απλώνονται όλο τον κόσμο, από το Μπαλμόραλ --όπου όλες οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια-- και φθάνοντας πολύ πέρα από τη χώρα αυτή και σε όλη τη μεγάλη Κοινοπολιτεία εθνών, που τόσο αγαπούσε η βασίλισσα και τόσο την αγαπούσε και εκείνη».

Στέρτζον: Τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Με τη σειρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αγαπητή και τύγχανε σεβασμού σε όλη τη Σκωτία ενώ ο θάνατός της σήμερα είναι μια τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Σε δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Στέρτζον είπε ότι η βασίλισσα ήταν παρούσα στη ζωή της χώρας για πάνω από 70 χρόνια. Η Στέρτζον ηγείτο της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε δηλώσει ότι η Ελισάβετ θα παρέμενε αρχηγός κράτους εάν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη.

«Η Σκωτία την αγαπούσε, τη σεβόταν και τη θαύμαζε. Όπως λένε όλοι, η Αυτή Μεγαλειότης σπάνια ήταν πιο χαρούμενη από τις στιγμές που βρισκόταν στη Σκωτία, στο αγαπημένο της Μπαλμόραλ».

«Ελπίζω ότι προσφέρει κάποια παρηγοριά στην οικογένειά της το γεγονός ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες της σε ένα μέρος που αγαπούσε τόσο πολύ».

Συλληπητήρια από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ζοσέπ Μπορέλ

Τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ απηύθυναν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Βίωσε τον πόλεμο και τη συμφιλίωση στην Ευρώπη και πέραν αυτής και βαθιές αλλαγές στον πλανήτη και τις κοινωνίες μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν σταμάτησε να επιδεικνύει ηρεμία και αφοσίωση, κάτι που πρόσφερε δύναμη σε πολλούς».

«Οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια και όλους αυτούς που θρηνούν για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ αποτίει φόρο τιμής στη μοναδική της συνεισφορά στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Ενώ η απώλειά της θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο, οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπορέλ.

Μπάιντεν: Η κληρονομιά της θα είναι μεγάλη στις σελίδες της Ιστορίας

«Σε ένα κόσμο συνεχούς αλλαγής, ήταν μια σταθεροποιητική παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ποτέ δεν γνώρισαν τη χώρα τους χωρίς εκείνη», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ.

«Η κληρονομιά της θα είναι μεγάλη στις σελίδες της βρετανικής Ιστορίας και στην Ιστορία του κόσμου μας».

Μετσόλα: Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η Μεγαλειότητα της

«Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β'» αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σημειώνει ότι «η αδιάσπαστη δέσμευσή της στο καθήκον και την υπηρεσία ήταν παράδειγμα για όλους. Ο κόσμος θρηνεί με τον λαό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο».

«Ήταν πραγματικά η βασίλισσα Ελισάβετ η Μεγάλη. Μπορεί αυτή να αναπαυθεί εν ειρήνη» καταλήγει η κ. Μετσόλα.

Γκουτέρες: Ο κόσμος θαύμαζε τη βασίλισσα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε απόψε «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία ήταν «μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες, εν μέσω αλλαγών μεγάλου εύρους».

Ο κόσμος θαύμαζε τη βασίλισσα «για τη χάρη, την ευγένεια και την αφοσίωσή της. Ήταν μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες αλλαγών (...) όπως ήταν η αποαποικιοποίηση της Αφρικής και της Ασίας», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Στόλτενμπεργκ: Ήταν παράδειγμα ανιδιοτελούς ηγεσίας και δημόσιας υπηρεσίας

«Βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β'» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «για περισσότερα από 70 χρόνια, ήταν παράδειγμα ανιδιοτελούς ηγεσίας και δημόσιας υπηρεσίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Οικογένεια, στους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και στον λαό της Κοινοπολιτείας».

O Μακρόν αποχαιρετά μια «καλόκαρδη βασίλισσα» και «φίλη της Γαλλίας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ Β, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της».

«Η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της.

Ζελένσκι: Eιλικρινή συλλυπητήρια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία για αυτήν την ανεπανόρθωτη απώλεια», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ντράγκι: 'Ηταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών. Εκπροσώπησε την χώρα της και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, με ισορροπία, σοφία, σεβασμό στους θεσμούς και στην δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η βασίλισσα ήταν το πιο αγαπητό σύμβολο της πατρίδας της και εξασφάλισε σεβασμό, στοργή και συμπάθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, επίσης, στο μήνυμά του αναφέρει ότι η Ελισάβετ «εγγυήθηκε την σταθερότητα σε κρίσιμες στιγμές και μπόρεσε να διατηρήσει την αξία της παράδοσης, σε μια κοινωνία που βρισκόταν σε διαρκή και βαθιά εξέλιξη».

Βασιλιάς Φελίπε: Θα μας λείψει αφάνταστα

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

«Είστε όλοι στις καρδιές και στις σκέψεις μας. Θα μας λείψει αφάνταστα», ανέφερε ο βασιλιάς της Ισπανίας για τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναστασιάδης: Οι στιγμές οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β', αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την ψυχή της βασίλισσας

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος, μαζί με τα συλλυπητήριά του στον διάδοχό της, τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την οικογένεια της εκλιπούσης.

«Συμμετέχω πρόθυμα στον θρήνο για την απώλειά της και την προσευχή για την αιώνια ανάπαυση της εκλιπούσης βασίλισσας, αποτίοντας φόρο τιμής σε μια ζωή αδιάκοπης υπηρεσίας προς το καλό του έθνους και της Κοινοπολιτείας», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε τηλεγράφημά του προς τον βασιλιά Κάρολο Γ’ της Βρετανίας, διαβεβαιώνοντάς τον για τις προσευχές του.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β' .

«Εκ μέρους των πολιτών της Δημοκρατίας της Σερβίας και εκ μέρους μου, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β΄», αναφέρει ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β' αντιμετώπισε κάθε πρόκληση με σοφία, διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα, φροντίζοντας πρωτίστως για την ευημερία του έθνους και έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τόσο των υπηκόων της όσο και των πολυάριθμων θαυμαστών της σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ με τον τρόπο που αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις επέδειξε σοφία, πατριωτισμό και δύναμη και είναι αντάξια των μεγάλων ηγεμόνων της ιστορίας.

Ο Ερντογάν εκφράζει τη «θλίψη» του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι του προκάλεσε θλίψη η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών, εκφράζοντας τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια, στον λαό και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πούτιν: Ανεπανόρθωτη απώλεια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Βρετανία για την «ανεπανόρθωτη απώλεια» της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε μήνυμά του στον Κάρολο, τον νέο βασιλιά, ο κ. Πούτιν επισήμανε πως η Ελισάβετ «δικαίως απολάμβανε την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της» και διέθετε «κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

«Σας εύχομαι κουράγιο και αντοχή ενώπιον αυτής της δύσκολης, ανεπανόρθωτης απώλειας. Σας ζητώ να μεταφέρετε ειλικρινή συλλυπητήρια (...) στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και σε ολόκληρο τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας», συμπλήρωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Μπολσονάρου κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κήρυξε χθες Πέμπτη τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αναφέρει απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση αφορά όλη τη Βραζιλία «ως έκφραση συλλυπητηρίων για τον θάνατο της αυτής μεγαλειότητας» και έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της.

«Είναι μια ημέρα θλίψης για τον κόσμο, κηρύσσουμε τριήμερο εθνικό πένθος και καλούμε όλο τον βραζιλιάνικο λαό να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ», ανέφερε ο κ. Μπολσονάρου μέσω Twitter.

«Ο θεός ας την υποδεχθεί μέσα στην άπειρη καλοσύνη του κι ας παρηγορήσει την οικογένειά της και τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε άλλο tweet.

Η Βραζιλία δεν έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέθανε η κάτοχος του θρόνου χθες Πέμπτη στην ηλικία των 96 ετών.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος συνεχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, είχε ήδη κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος την 8η Ιουλίου, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ο Αλμπανέζι αποτίνει φόρο τιμής στην «αιώνια αξιοπρέπεια» της θανούσας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον λαό της Βρετανίας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ χθες Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

«Οι καρδιές των Αυστραλών βρίσκονται μαζί με τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου που θρηνεί σήμερα, γνωρίζοντας πως αισθάνονται ότι έχασαν κάτι που ολοκλήρωνε το έθνος τους», ανέφερε ο κ. Αλμπανέζι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόκειται για «απώλεια που αισθανόμαστε όλοι, διότι ελάχιστοι γνωρίσαμε τον κόσμο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ», πρόσθεσε.

«Η αυτής μεγαλειότητα ήταν σπάνια και καθησυχαστική σταθερά στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ενσάρκωνε και επεδείκνυε αιώνια αξιοπρέπεια και ηρεμία».

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Αυστραλίας κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας και οι εργασίες του κοινοβουλίου ανεστάλησαν.

Ο κ. Αλμπανέζι και ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στη νήσο-ήπειρο, θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ΄ τις προσεχείς ημέρες.

Ο μονάρχης και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους σήμερα στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αναφέρουν ανακοινώσεις τους που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο σαουδάραβας μονάρχης χαρακτήρισε την εκλιπούσα «υπόδειγμα ηγεσίας που θα μείνει αθάνατο στην ιστορία». Για τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο κόσμος θα θυμάται την Ελισάβετ για τις σπουδαίες πράξεις της στην καριέρα της.

Κισίντα: Σπουδαία η συμβολή της στην αποκατάσταση ισχυρότερων δεσμών των δύο κρατών

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε «σπουδαία συμβολή» στην ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιαπωνία, τόνισε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, για τον οποίο ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη διεθνή κοινότητα.

«Με θλίβει βαθιά η είδηση του θανάτου» της βασίλισσας σε ηλικία 96 ετών χθες Πέμπτη, δήλωσε ο κ. Κισίντα σε δημοσιογράφους. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήριά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια, στη βρετανική κυβέρνηση και στον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Τζινπίνγκ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον νέο βασιλιά Κάρολο Γ'

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, έστειλε σήμερα συλλυπητήριο μήνυμα στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ χθες Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, μεταδίδει το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ