ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: «Η στιγμή που φοβόμουν» - Σύντομο τετ-α-ετ με την Τρας

Βασιλιάς Κάρολος: «Η στιγμή που φοβόμουν» - Σύντομο τετ-α-ετ με την Τρας
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ υποδεχόμενος την πρωθυπουργό Λιζ Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ (Yui Mok/Pool photo via AP)

Έναν σύντομο διάλογο με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ο οποίος απαθανατίστηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες, είχε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας. Σε αυτόν, ο βασιλιάς περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ, ως τη στιγμή που φοβόταν.

Η πρώτη συνάντηση της πρωθυπουργού με τον νέο μονάρχη της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιστροφή του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο από τη Σκωτία, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η στιγμή που φοβόμουν, όπως ξέρω και για πολλούς άλλους ανθρώπους», ακούστηκε να λέει ο Κάρολος Γ’ υποδεχόμενος την πρωθυπουργό Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφερόμενος στον θάνατο της βασίλισσας.

Νωρίτερα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Καμίλα, δέχθηκε δια χειραψίας τα συλλυπητήρια πολιτών επί περίπου 10 λεπτά. Μάλιστα, κοντοστάθηκε για λίγο προκειμένου να ατενίσει τις αναρίθμητες ανθοδέσμες που έχουν αφήσει επισκέπτες στην είσοδο του παλατιού.

(Yui Mok/Pool Photo via AP)

«Δεν πρέπει να σας απασχολούμε πολύ», είπε επίσης ο βασιλιάς Κάρολος στην Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία την περασμένη Τρίτη. «Ήταν τόσο συγκινητικό το απόγευμα, όταν φθάσαμε. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν έρθει για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να αφήσουν λίγα λουλούδια», συνέχισε.

Η συνάντηση της πρωθυπουργού με τον βασιλιά της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη βιντεοσκόπηση του πρώτου διαγγέλματος του νέου μονάρχη προς το έθνος, κατά το οποίο ο Κάρολος Γ’ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του και θα αφοσιωθεί στα καθήκοντά του.

Διάγγελμα Βασιλιά Καρόλου: Θα σας υπηρετώ με σεβασμό και αγάπη

Στο πρώτο του διάγγελμα προς το βρετανικό λαό, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα βασίλισσα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του.

Φανερά συγκινημένος, ο βασιλιάς απέτισε φόρο τιμής στην μητέρα του, που επί 70 χρόνια βρισκόταν στον βασιλικό θρόνο.

«Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαρύ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν», ανέφερε ο νέος βασιλιάς.

«Καθόλη τη διάρκεια του καθήκοντος αγαπούσε την παράδοση αλλά και την πρόοδο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν έθνος», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία 70 χρόνια είδαμε την κοινωνία μας να γίνεται μια από αυτές τις κουλτούρες οι οποίες προόδευαν».

«Οι αξίες μας παραμένουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν πολύ σημαντικές για εμάς. Έχω μεγαλώσει να υπηρετώ το καθήκον και τους άλλους με πολύ σεβασμό στις παραδόσεις και τους θεσμούς», τόνισε.

«Η αφοσίωση της βασίλισσας όλα αυτά τα χρόνια είναι κάτι που ενέπνευσε και εμένα να υπηρετήσω αυτές τις αξίες. Θα σας υπηρετώ με σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή».

Δείτε το διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου Γ'

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Όπως είπε, βασίζεται πολύ «στην αγάπη της πολυαγαπημένης μου γυναίκας Καμίλα. Πριν από 7 χρόνια που παντρευτήκαμε έγινε η βασίλισσά μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Ο Ουίλιαμ, ο γιος μου που θα με διαδεχθεί θα γίνει ο δούκας της Κορνουάλης και θα αναλάβει τις ευθύνες που εγώ υπηρετούσα για πέντε δεκαετίες. Με την Κάθριν δίπλα του θα συνεχίζουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν το έθνος», σημείωσε.

Στη συνέχεια εξέφρασε την αγάπη του για τον Χάρι και την Μέγκαν, «καθώς συνεχίζουν να χτίζουν την ζωή τους».

Απευθυνόμενος στην μητέρα του Βασίλισσα Ελισάβετ, της είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ και της ευχήθηκε καλό ταξίδι εκεί που πάει, να συναντήσει τον πατέρα του.

Ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί βασιλιάς επισήμως το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ