ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τυρί, o κανόνας των τριών δευτερολέπτων και οι... άσχετοι τουρίστες

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τυρί, o κανόνας των τριών δευτερολέπτων και οι... άσχετοι τουρίστες
Οι πιο ανθρώπινες στιγμές της βασίλισσας Steve Parsons/Pool via AP

Προσωπικές ιστορίες για τις συναντήσεις τους με τη Βασίλισσα Ελισάβετ μοιράστηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πλευρά της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του κόσμου.

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θυμήθηκε ένα πικνίκ στο Μπαλμόραλ, όπου χρειάστηκε να κάνει χρήση του «νόμου των τριών δευτερολέπτων» όταν της έπεσε κάτω ένα κομμάτι τυρί.

«Είχα ένα δευτερόλεπτο να αποφασίσω» είπε η Μέι, παραδεχόμενη ότι στη συνέχεια σήκωσε το τυρί από το έδαφος και το επέστρεψε στο τραπέζι.

«Γύρισα και είδα ότι η Βασίλισσα είχε παρακολουθήσει προσεκτικά την κάθε μου κίνηση. Την κοίταξα. Με κοίταξε και εκείνη και απλά χαμογέλασε. Και το τυρί παρέμεινε στο τραπέζι» είπε η Μέι, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών.

Με τη σειρά του, ο Μπόρις Τζόνσον, που αντικαταστάθηκε από τη Λιζ Τρας μόλις την Τρίτη, μίλησε για την ταπεινοφροσύνη της Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Αντίθετα με εμάς τους πολίτικούς με τους ακολούθους μας και τα αλεξίσφαιρα κοβόι μας, μπορώ να σας πω – και υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας αυτού- ότι εκείνη οδηγούσε μόνη της το αυτοκίνητό της, χωρίς ντετέκτιβ και σωματοφύλακες, τρέχοντας με… ανησυχητική ταχύτητα στην επαρχία της Σκωτίας, προς απόλυτη έκπληξη των περιπατητών και των τουριστών που συναντούσε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μια ιδιαίτερη συνάντηση θυμήθηκε και ο πρώην υπουργός των Εργατικών Λόρδος Μπάνκετ.

Ο πρώην υπουργός, που είναι τυφλός, εξιστόρησε συνάντησή του με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και πώς εκείνη τον βοήθησε όταν χρειάστηκε να γονατίσει ενώπιόν της.

Ο Μπάνκετ, ο οποίος είχε και έχει σκύλο οδηγό, δήλωσε πως ήταν αρκετά αγχωμένος πριν από την τελετή, που έγινε πριν από 25 ολόκληρα χρόνια.

«Τα σκυλιά δεν είναι καλά στο να σου υποδεικνύουν πού είναι τα μαξιλάρια στα οποία πρέπει να γονατίσεις. Είναι πανέξυπνα για πολλά άλλα πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι ανάμεσα σε αυτά…» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Οπότε άφησα τον σκύλο με τον (τότε συνάδελφο υπουργό των Εργατικών) Τζακ Στρο και κινήθηκα μόνος μου μέσα στην αίθουσα. Κατάφερα λοιπόν να βρω το μαξιλάρι αλλά κοιτούσα προς τη λάθος πλευρά…».

Στη συνέχεια, εξήγησε πώς η Βασίλισσα, με προσεκτικό τρόπο και χωρίς να τον προσβάλει κατάφερε να τον καθοδηγήσει ακουμπώντας το χέρι του για να γυρίσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με τη σειρά του, ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, μίλησε για εκδήλωση του 2002, όταν κάθισε στο πλευρό της Βασίλισσας σε μεσημεριανό γεύμα.

«Αρχικά μπερδεύτηκα με ένα ασημένιο κύλινδρο που βρισκόταν δίπλα στο σερβίτσιο της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε:

«Αναρωτιόμουν τι θησαυρούς θα μπορούσε να περιέχει… Είχα δημιουργήσει κάποια σενάρια όταν, κατά τη διάρκεια του επιδορπίου, μπήκαν στο χώρο τα πολυαγαπημένα κόργκις της βασίλισσας και κάθισαν στα πόδια της. Η βασίλισσα σήκωσε τότε το καπάκι του κυλίνδρου, έβγαλε μερικά μπισκότα, και άρχισε να τα δίνει στα σκυλιά της».

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του πλατινένιου Ιωβηλαίου τον Ιούνιο, ο Ρίτσαρντ Γκρίφιν, πρώην σωματοφύλακας της βασίλισσας, είχε μοιραστεί με το κοινό μια ιστορία για δύο Αμερικανούς τουρίστες, που δεν είχαν αναγνωρίσει τη βασίλισσα κατά τη διάρκεια βόλτας της στους εξωτερικούς χώρους του κάστρου Μπαλμόραλ.

«Δύο ορειβάτες ερχόντουσαν προς το μέρος μας και η βασίλισσα πάντα σταματούσε για να χαιρετήσει. Ήταν δύο Αμερικανοί που έκαναν περιπατητικές διακοπές και ήταν σαφές ότι δεν την είχαν αναγνωρίσει… Ένας άνδρας τη ρώτησε αν έμενε στην περιοχή, και εκείνη απάντησε ότι όντως είχε ένα σπίτι στην περιοχή… Είπε ότι ζει στο Λονδίνο αλλά είχε ένα σπίτι πίσω από το λόφο και ο άνδρας τη ρώτησε πόσο συχνά επισκέπτεται την περιοχή. Εκείνη απάντησε πως ερχόταν για πάνω από 80 χρόνια… Και εκείνος είπε: “Ε, αν έρχεστε εδώ για πάνω από 80 χρόνια θα έχετε γνωρίσει και τη βασίλισσα. Η βασίλισσα, ετοιμόλογη, απάντησε: “Εγώ όχι αλλά ο Ντικ από εδώ (σ.σ. ο σωματοφύλακας) τη συναντά τακτικά”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ