ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Στηρίζω τον Βασιλιά Κάρολο - Χρειάζομαι χρόνο για την απώλεια της γιαγιάς»

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Στηρίζω τον Βασιλιά Κάρολο - Χρειάζομαι χρόνο για την απώλεια της γιαγιάς»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τον πατέρα του Βασιλιά Κάρολο Γ΄ και την βασιλική σύζυγο Καμίλα, στην τελετή ανακήρυξης του Καρόλου σε βασιλιά Jonathan Brady / Pool Photo via AP

Την στήριξη στον πατέρα του βασιλιά Κάρολου Γ' ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά.

Συγκεκριμένα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο Γ' «με όλους τους δυνατούς τρόπους» προς τιμήν της γιαγιάς του βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

«Ηξερα ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα, αλλά μου χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσω στην πραγματικότητα της ζωής χωρίς την γιαγιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Παράλληλα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Πήραν τον τίτλο του Καρόλου, Ουίλιαμ και Κέιτ

Να σημειωθεί ότι ο Ουίλιαμ και την Κέιτ έχουν πλέον τους τίτλους του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Συγκεκριμένα, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ έλαβαν τους τίτλους «πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας» από τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ’ της Βρετανίας. Το ζευγάρι, που έχει τρία παιδιά, κατείχε μέχρι τώρα τους τίτλους «δούκας και δούκισσα του Κέιμπριτζ».

Ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας ανήκε μέχρι σήμερα στον Κάρολο, ο οποίος διαδέχθηκε τη μητέρα του, την Ελισάβετ Β’, στον βρετανικό θρόνο. Ο τίτλος της πριγκίπισσας της Ουαλίας έχει συνδεθεί με την αδικοχαμένη Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε το 1997 σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. Η Καμίλα, η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτόν τον τίτλο.

Το ζευγάρι είναι εξαιρετικά δημοφιλές, διατηρώντας λογαριασμό στο Instagram με 14 εκατομμύρια ακολούθους.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η Κέιτ είναι το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας, ενώ η δημοτικότητα του Ουίλιαμ είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του πατέρα του.

«Νομίζω ότι Ουίλιαμ και Κέιτ είναι, από πολλές απόψεις, ο καθρέφτης της βασίλισσας Ελισάβετ και του συζύγου της», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Τζόνσον, ο οποίος εκτιμά ότι η βασιλεία του Καρόλου Γ’ θα θεωρηθεί ως μια μεταβατική περίοδος μέχρι την άνοδο του Ουίλιαμ στον θρόνο.

Βρετανία: Πριγκίπισσα της Ουαλίας - Η Κέιτ πήρε τον τίτλο της Νταϊάνα

Επίσημα βασιλιάς ο Κάρολος Γ΄

Νωρίτερα ο Κάρολος ο Γ’ ανακηρύχθηκε και επίσημα ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια ιστορική αλλαγή σελίδας για τη χώρα μετά από τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής, που συνεδρίασε στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεκάδες Βρετανοί πολιτικοί πρώην όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τόνι Μπλερ, Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον και νυν, συμπεριλαμβανομένης της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, συγκεντρώθηκαν στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής.

Στην τελετή τον Κάρολο συνόδευαν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, και ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ο Ουίλιαμ είναι πλέον διάδοχος του θρόνου και απέκτησε με τον τίτλο Πρίγκιπας της Ουαλίας, που κατείχε ο Κάρολος.

Η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά αναγνώστηκε δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν: «God save the King» («Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά») προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων.

Ο Κάρολος Γ και επίσημα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ