ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Πούτιν για την ουκρανική αντεπίθεση: Καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιάς

Οργή Πούτιν για την ουκρανική αντεπίθεση: Καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιάς
Την ίδια ώρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα τη Δευτέρα, υποστήριξε πως οι δυτικές τακτικές «οικονομικού blitzkrieg» απέτυχαν (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Σε καρατομήσεις προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στην αντεπίθεση την οποία έχει εξαπολύσει στα αντολικά της Ουκρανίας, και την ανακατάληψη μεγάλων εκτάσεων εδαφών υπό ρωσική κατοχή.

Μετά τις ουκρανικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στην Ουκρανία, ο οποίος, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί μόλις πριν από 17 μέρες σε αυτό το πόστο.

Ο υποστράτηγος Ρομάν Μπερντνίκοφ αντικαταστάθηκε άμεσα από τον υποστράτηγο Αλεξάντερ Λάπιν, καθώς «χρεώθηκε» τις συντριπτικές ήττες και την άτακτη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αντεπίθεσης από τους Ουκρανούς στο Χάρκοβο.

Μάλιστα,η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών αναφέρει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει εάν ο Μπερντίνκοφ θα συνεχίσει να υπηρετεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο επέμεινε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, παρά την καταστροφική οπισθοδρόμησή της στο Χάρκοβο το Σαββατοκύριακο.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε.

Μετά την επιτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να παρουσιάσει την υποχώρησή του ως στρατηγική ανασυγκρότηση.

«Ελήφθη η απόφαση να ανασυνταχθούν τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές Μπαλακλέγια και Ιζιούμ και να επαναπροσανατολιστούν οι προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», ανέφερε.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν γνωρίζει την εν λόγω «ανασυγκρότηση» των ρωσικών στρατευμάτων.

«Φυσικά, όλες οι ενέργειες του στρατού κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αναφέρονται στον ανώτατο γενικό διοικητή (τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν)», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ο πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή 24ωρη επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και με όλους τους στρατιωτικούς ηγέτες».

Πούτιν: Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις απέτυχαν

Την ίδια ώρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα τη Δευτέρα, υποστήριξε πως οι δυτικές τακτικές «οικονομικού blitzkrieg» απέτυχαν.

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την εξωτερική πίεση και στην πραγματικότητα, θα έλεγε κανείς, την οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα από ορισμένες χώρες», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σε μια προφανή αναφορά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

«Οι οικονομικές τακτικές του blitzkrieg, η ξαφνική επίθεση στην οποία βασίζονταν, δεν λειτούργησαν - αυτό είναι ήδη προφανές σε όλους, αλλά και σε αυτούς», πρόσθεσε.

Μια απότομη ύφεση στη ρωσική οικονομία αποφεύχθηκε, χάρη στα «αποτελεσματικά προστατευτικά μέτρα» που εφαρμόστηκαν έγκαιρα από τη ρωσική κυβέρνηση, σημείωσε.

«Ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε επίσης γρήγορα. Αφού κορυφώθηκε στο 17,8% τον Απρίλιο, μειώθηκε στο 14,1% σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου», συνέχισε ο Πούτιν.

«Υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα είναι περίπου 12%», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται και οι εταιρείες επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ως συνήθως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ