ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στον καθεδρικό του Αγ. Αιγιδίου το φέρετρο - Παρών στη δέηση ο βασιλιάς Κάρολος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στον καθεδρικό του Αγ. Αιγιδίου το φέρετρο - Παρών στη δέηση ο βασιλιάς Κάρολος
Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας από στρατεύματα του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας, που το μετέφεραν από το Παλάτι του Χόλιροντχαουζ. Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε το Στέμμα της Σκωτίας (Jane Barlow/PA via AP)

Με τη συνοδεία του Βασιλιά Καρόλου, της βασιλικής συζύγου Καμίλας και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας, το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου στο Εδιμβούργο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας από στρατεύματα του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας, που το μετέφεραν από το Παλάτι του Χόλιροντχαουζ. Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε το Στέμμα της Σκωτίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η πρωθυπουργός του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ήταν παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος του Ρόαγιαλ Μάιλ, της κεντρικής αρτηρίας της πρωτεύουσας της Σκωτίας, για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η σορός της βασίλισσας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Οι επόμενες ημέρες

Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως αναμένεται πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Ουέστμινστερ και όσοι θέλουν να πουν το δικό τους «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και όλη νύχτα.

Οι Αρχές προτείνουν στον κόσμο να έχει μαζί του φαγητό, νερό και να φορούν κατάλληλα ρούχα.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένα το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει επικήδειο.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ