ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ποιοι ηγέτες θα παραστούν και ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ποιοι ηγέτες θα παραστούν και ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο τη Δευτέρα Ben Stansall / Pool Photo via AP

Παγκόσμιοι ηγέτες, πολιτικοί, αυτοκράτορες και βασιλείς της Ευρώπης, καθώς και περισσότεροι από 500 αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν στο Λονδίνο για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας βασίλισσα Ελισάβετ, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

Οι προσκλήσεις για την κηδεία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν ήδη σταλεί, ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη επίσημη λίστα καλεσμένων.

Στην κηδεία θα παραστούν περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επιβεβαίωσε πρώτος την παρουσία του.

«Δεν ξέρω ποιες είναι ακόμη οι λεπτομέρειες, αλλά θα πάω», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ο Γιουν Σουκ Γιολ από τη Νότια Κορέα είναι μεταξύ των προέδρων που θα παρευρεθούν.

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας θα αποχαιρετήσει επίσης την Βασίλισσα Ελισσάβετ την ερχόμενη Δευτέρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών της Κοινοπολιτείας αναμένεται να παρευρεθούν, με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε να κάνουν ταξίδι σχεδόν 24 ωρών για να παραβρεθούν στην κηδεία.

«Προτεραιότητά μας, φυσικά, μαζί με τον Γενικό Κυβερνήτη, είναι να κάνουμε το καθήκον μας εκπροσωπώντας τη Νέα Ζηλανδία και να μεταφέρουμε τα συλλυπητήρια ολόκληρου του έθνους μας», δήλωσε η Άρντερν στο TVNZ την Παρασκευή.

«Περιμένω ότι θα υπάρξει ένας αριθμός ηγετών που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασακο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας, σε μια ασυνήθιστη κίνηση που καταδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ της ιαπωνικής και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ξένες βασιλικές οικογένειες θα καθίσουν βρεθούν επίσης στα στασίδια του Αβαείου Ουέστμινστερ τη Δευτέρα.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' και η σύζυγός του βασίλισσα Λετίσια είναι μεταξύ των ευρωπαίων βασιλέων που θα παρευρεθούν. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας, μαζί με την πρώην βασίλισσα της χώρας, Βεατρίκη, η οποία παραιτήθηκε το 2013, θα είναι επίσης στην εκκλησία, ανακοίνωσε ο ολλανδικός βασιλικός οίκος. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β', ο οποίος θα θυμάται τη βασίλισσα ως «εμβληματικό ηγέτη» και «φάρο σοφίας και ηγεσίας με αρχές», θα παραστεί επίσης στην κηδεία της.

Ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ωστόσο, δεν έχουν προσκληθεί όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Η Συρία, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν είναι τρεις από τις χώρες στις οποίες δεν έχει ζητηθεί να στείλουν εκπρόσωπο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media.

Εκπρόσωποι από τη Βόρεια Κορέα και τη Νικαράγουα έχουν προσκληθεί «μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών», πρόσθεσε η PA.

Θα απουσιάσουν επίσης οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του για την άνοδο του βασιλιά Καρόλου Γ' στο θρόνο, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNN ανώτερη κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου Πούτιν.

Η Μιανμάρ δεν θα προσκληθεί, μετά από το πραξικόπημα στη χώρα πέρυσι.

Μετά την κηδεία, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου είναι επίσης θαμμένοι οι γονείς της, η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

Διαβάστε επίσης:

Ουρές για το ύστατο χαίρε στην Ελισάβετ - Ποιοι ηγέτες θα πάνε στην κηδεία, ποιοι δεν προσκλήθηκαν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ