ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ουζμπεκιστάν συναντάται σήμερα ο Πούτιν με τον Τζινπίνγκ

Στο Ουζμπεκιστάν συναντάται σήμερα ο Πούτιν με τον Τζινπίνγκ
Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Σαμαρκάνδη προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σήμερα, Πέμπτη, νωρίς το απόγευμα στο Ουζμπεκιστάν.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Σαμαρκάνδη προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ενός οργανισμού για την περιφερειακή ασφάλεια.

Παράλληλα θα λάβουν σήμερα μέρος, σε μία τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Μογγολίας Ουκνάα Κουρελσούκ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Πούτιν έτυχε θερμής υποδοχής στο Πεκίνο από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, καθώς οι δύο ισχυροί άνδρες έκαναν επίδειξη ενότητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συνάντηση κορυφής, στην οποία οι δύο ηγέτες υποστήριξαν τους διαρκώς αυξανόμενους δεσμούς τους και τάχθηκαν κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες προτού ο Πούτιν διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία. Αν και δεν είναι γνωστό αν το θέμα του πολέμου προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο τώρα: επτά μήνες μετά, η εισβολή έχει πάει κάθε άλλο παρά σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Ο Πούτιν μόλις είχε ίσως τη χειρότερη εβδομάδα του από τις πρώτες μέρες του πολέμου, καθώς τα στρατεύματά του υπέστησαν σοβαρές απώλειες στο Χάρκοβο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Σύμφωνα με το CNNi, η ανακατάληψη από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες περισσότερων από 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους -περισσότερα από όσα έχει καταλάβει η Ρωσία σε όλες τις επιχειρήσεις της από τον Απρίλιο- ισοδυναμεί με σοβαρό πλήγμα για τον Πούτιν, με την εισβολή να παραπαίει και τη λίστα των φίλων του στην παγκόσμια σκηνή να μειώνεται. Η κριτική στον Πούτιν αυξάνεται ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του στη Ρωσία.

Ευτυχώς για τον Ρώσο πρόεδρο παρουσιάζεται μια ευκαιρία σήμερα, οπότε και πραγματοποιεί την πρώτη του από την έναρξη της εισβολής συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο Σι, αναφέρει η ανάλυση του CNNi.

Ο Πούτιν θα συναντήσει επίσης άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Ιράν, αλλά η συνάντησή του με τον ηγέτη της Κίνας «είναι ιδιαίτερης σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει για τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η οποία έχει ενισχυθεί από την αρχή του πολέμου. Οι ειδικοί λένε ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα υπολογίζει στο Πεκίνο περισσότερο από ποτέ μετά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

«Η Ρωσία βασίζεται στην Κίνα για να δείξει στον κόσμο ότι ο ισχυρός δεσμός τους είναι σύμβολο της αποτυχημένης διεθνούς απομόνωσης, παρά τις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης», δήλωσε η Βελίνα Τσακάροβα, διευθύντρια του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στη Βιέννη.

Σε μια εποχή που η αποφασιστικότητα της Δύσης ενάντια στη Ρωσία φαίνεται να ενισχύεται, και καθώς περισσότερα έθνη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, η υποστήριξη από το πιο ισχυρό αντιδυτικό έθνος του κόσμου θα είχε φυσικά τεράστια αξία για τον Πούτιν.

«Η υποστήριξη της Κίνας βοηθά τη Μόσχα να διαδώσει τις ρωσικές αφηγήσεις, όπως να κατηγορεί τις κυρώσεις της ΕΕ για την επισιτιστική κρίση, να κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την έναρξη του πολέμου. Δημιουργεί έναν κοινό παρονομαστή: τη δυσαρέσκεια με τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και το θετικό ενδεχόμενο για στενότερους δεσμούς με την Κίνα», είπε η Τσακάροβα.

Η Ρωσία έχει μιλήσει για την υποστήριξη της Κίνας τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος βουλευτής της Κίνας, Λι Ζανσού, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας και άλλους Ρώσους βουλευτές στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Δούμα, ο Λι είπε ότι «η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει τη Ρωσία σε ζητήματα που αντιπροσωπεύουν τα ζωτικά της συμφέροντα, ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ουκρανία... Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ επεκτείνουν την παρουσία τους κοντά στα ρωσικά σύνορα, απειλώντας σοβαρά την εθνική ασφάλεια και τις ζωές των Ρώσων πολιτών».

Ωστόσο, αυτά τα αποσπάσματα δεν εμπεριέχονταν στην ανακοίνωση της κινεζικής πλευράς για τη συνάντηση, γεγονός που εγείρει το ερώτημα πόσο είναι πρόθυμη η Κίνα να υποστηρίξει επισήμως τη Ρωσία, καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.

«Προφανώς η Κίνα δεν θέλει να καταρρεύσει η Ρωσία και σε έναν ιδανικό κόσμο θα επιθυμούσε μια σταθερή ηγεσία του Πούτιν έναντι οτιδήποτε άλλου», δήλωσε ο Κέρι Μπράουν, καθηγητής κινεζικών σπουδών στο King's College του Λονδίνου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία θα είναι ένα ανεπιθύμητο πρόβλημα που το Πεκίνο θα προτιμούσε να εξαφανιστεί. Φυσικά, η Κίνα δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος φίλος της Ρωσίας. Η Κίνα είναι τελικά ιδιοτελής, και αυτή η αστάθεια δεν βοηθά την Κίνα με κανέναν προφανή τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ