ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας

Ουκρανία - Ζελένσκι: Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας
Σε συνέντευξή του στο προεδρικό του γραφείο, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters ότι μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με την διεθνή συνδρομή και πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στις περιοχές εκείνες. AP Photo / Efrem Lukatsky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι πολλοί Ουκρανοί ετάφησαν σε διάφορες περιοχές στα πρόσφατα ανακαταληφθέντα εδάφη, μεταξύ των οποίων ολόκληρες οικογένειες και άνθρωποι που είχαν υποστεί βασανιστήρια, παρομοιάζοντας την κατάσταση με εκείνη που επακολούθησε πριν από μήνες, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο.

Σε συνέντευξή του στο προεδρικό του γραφείο, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters ότι μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με την διεθνή συνδρομή και πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στις περιοχές εκείνες.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ακόμη ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας για ακόμη μια φορά τις φρικαλεότητες του πολέμου.

Ο τάφος βρέθηκε στο Ιζιούμ, την πόλη που ανακατέλαβε προ ημερών ο ουκρανικός στρατός από τους ρώσους στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών που θάφτηκαν εκεί ή τα αίτια του θανάτου τους. Έχει ξεκινήσει έρευνα, «αναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες αύριο (σ.σ. σήμερα)», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, ο Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ. Ορισμένα από τα θύματα πυροβολήθηκαν, άλλα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει, τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας:

«Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 600 εκατ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σύντομα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τον αγώνα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας απέναντι στους ρώσους εισβολείς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (HIMARS) και πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με στρατιωτική βοήθεια αξίας 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ