ΚΟΣΜΟΣ

Κιργιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί την ίδια μέρα της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός

Κιργιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί την ίδια μέρα της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός
Αν και σημειώνονται συχνά συγκρούσεις στη μεθόριο αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, το πιο πρόσφατο κύμα εχθροπραξιών αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιδείνωση AP Photo/Sergei Grits

Με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ήδη ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, το Κιργιστάν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή εκεχειρία με το Τατζικιστάν, μετά τις φονικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη μεθόριο των δύο αυτών χωρών της Κεντρικής Ασίας. 

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπατκέν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ και ο ομόλογός του του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν συνομίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν.

«Συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους αρμόδιους θεσμούς να παύσουν πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κιργιστάν.

Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) χθες, αλλά οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες πολύ γρήγορα κατηγόρησαν τον στρατό του Τατζικιστάν ότι «άνοιξε εκ νέου πυρ».

Οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες απάντησαν με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας «τα πυρά από την πλευρά του Κιργιστάν» εναντίον «τριών χωριών του Τατζικιστάν».

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι πρόεδροι των δύο χωρών κάλεσαν τα στρατεύματά τους να παύσουν πυρ, πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης έπειτα από πολλές ώρες έντονων συγκρούσεων στα σύνορα.

Ο Τζαπάροφ και ο Ραχμόν συμφώνησαν «να δημιουργήσουν μια επιτροπή αρμόδια να ερευνήσει τα αίτια των περιστατικών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές τους «με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», μετέδωσε το πρακτορείο Khovar του Τατζικιστάν.

Αν και σημειώνονται συχνά συγκρούσεις στη μεθόριο αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές, το πιο πρόσφατο κύμα εχθροπραξιών αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιδείνωση.

Η Ρωσία εξέφρασε χθες «την ανησυχία της», με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαρακτηρίζει την κατάσταση «τεταμένη».

Το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι 87 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο χθες.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ