ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Βρέθηκε νεκρός ένας αγνοούμενος

Τραγωδία στην Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Βρέθηκε νεκρός ένας αγνοούμενος
Η φονική αυτή κακοκαιρία δεν είχε προβλεφθεί Italian Firefighters - Vigili del Fuoco via AP

Αυξήθηκε κι άλλο ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν την περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου Ιταλοί πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό έναν από τους τρεις αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα.

Μετά τον εντοπισμό του άνδρα ο νέος απολογισμός του πρωτοφανούς αυτού κύματος κακοκαιρίας είναι 11 νεκροί και δύο αγνοουμένοι.

Οι διασώστες ελπίζουν ακόμη πάντως να βρουν ζωντανό ένα αγοράκι οκτώ ετών, το οποίο παρασύρθηκε από την βία των υδάτων ενώ βρισκόταν με την μητέρα του.

Η μητέρα σώθηκε από τους πυροσβέστες, όμως το ισχυρό ρεύμα του νερού παρέσυρε το παιδί της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Η περιφέρεια που επλήγη περισσότερο είναι η επαρχία της Αγκώνας, λιμάνι στις όχθες της Αδριατικής, αλλά η κακοκαιρία έπληξε επίσης τη γειτονική περιφέρεια της Ούμπρια.

Στην επαρχία της Αγκώνας, πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και χωρίς τηλεφωνικές γραμμές ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στις τοποθεσίες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, περίπου 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ μέσα σε δύο ώρες, μια ποσότητα που σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτει σ' αυτή τη ζώνη σε διάστημα έξι μηνών.

Σε βίντεο από την πόλη Σενιγκάλια εικονίζονται διασώστες μέσα στους έρημους δρόμους να αναζητούν εγκλωβισμένους με το νερό να τους φτάνει μέχρι τη μέση και άλλους να κωπηλατούν μέσα σε λαστιχένια λέμβο.

Το νερό πλημμύρισε τα υπόγεια και πολλά οχήματα παρασύρθηκαν από χειμάρρους ή καλύφθηκαν από κατολισθήσεις λάσπης.

Πτώσεις δένδρων και κατολισθήσεις έχουν αποκλείσει πολλές τοπικές οδούς και δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

«Διασώθηκαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν καταφύγει πάνω σε δένδρα και σε σκεπές σπιτιών», έγραψαν σήμερα το πρωί οι πυροσβέστες στο λογαριασμό τους στο Twitter.

«Αυτό αποκαλείται κλιματική κρίση, όχι κακοκαιρία», αντέδρασε από την πλευρά του στο Twitter ο ιταλικός κλάδος των «Παρασκευών για το Μέλλον» («Fridays for Future»), της κίνησης των νέων για το κλίμα, ενώ ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα εξέφρασε την «ανησυχία του για την αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ