ΚΟΣΜΟΣ

Στενές σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν: Η βόλτα αγκαζέ και τα μεζεδάκια με Λουκασένκο

Στενές σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν: Η βόλτα αγκαζέ και τα μεζεδάκια με Λουκασένκο
Χαμόγελα και βόλτα αγκαζέ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν Turkish Presidency via AP

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα της ενέργειας και των σιτηρών, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις δηλώσεις έγινε φανερή η θετική έκβαση των συνομιλιών, ωστόσο πιο εύγλωττα ήταν τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν στο περιθώριο της συνάντησης.

Σε βίντεο καταγράφηκαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν να κάνουν βόλτα αγκαζέ.

Παράλληλα, λίγο αργότερα φωτογραφήθηκαν μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, συζητώντας χαλαρά και καταναλώνοντας μεζεδάκια.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγα 24ωρα, Λευκορωσία και Τουρκία ειρωνεύτηκαν ταυτόχρονα την Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, λέγοντας πως «οι Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από το κρύο».

Μάλιστα, ο Λουκασένκο καταγράφηκε σε βίντεο που κόβει ξύλα για να «βοηθήσει» τους Ευρωπαίους να μην πεθάνουν από το κρύο.

Αναβαθμισμένο ρόλο θέλει ο Πούτιν για την Τουρκία

Αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως επιδιώκει να αναθέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με φόντο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το ενεργειακό και τα σιτηρά.

Σύμφωνα με το TASS, ο κ. Πούτιν δήλωσε:

«Πράγματι, αυτός (ενν. ο Ερντογάν) συμβάλλει σοβαρά στη διευθέτηση μιας σειράς σοβαρών θεμάτων γύρω από αυτή την κρίση. Και είναι φυσικό ότι πρότεινε να οργανωθεί μια συνάντηση με τον Ζελένσκι, καθώς πίστευε ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτή τη φορά δεν μίλησε γι' αυτό».

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε εμφατικά ότι ο Ερντογάν προτείνει εδώ και πολύ καιρό μια συνάντηση με τον Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος συμβάλλει σοβαρά στις προσπάθειες εξομάλυνσης, μεταξύ άλλων, ας πούμε, σε ό,τι αφορά το διατροφικό πρόβλημα», δήλωσε ο Πούτιν.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Οδησσού είναι, σε μεγαλύτερο βαθμό, αποτέλεσμα της δουλειάς του κ. Ερντογάν».

«Η Τουρκία αξιόπιστη οδός και για το φυσικό αέριο μέσω Ρωσίας αλλά και για τα σιτηρά»

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ο Ρώσος πρόεδρος κρατά ενεργά μέσα στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» τον κ. Ερντογάν.

Παρά το εμπάργκο της ΕΕ για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε δημοσίως ότι το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω του ρωσοτουρκικού αγωγού Turkstream.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του κ. Πούτιν, στην οποία δίνει έμφαση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu:

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ο TurkStream λειτουργεί ομαλά», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εξέφρασε δε την ελπίδα τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί προς ώρας».

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει λάβει θετικά μηνύματα για την πιθανή αποστολή ρωσικών σιτηρών μέσω τουρκικών λιμένων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν τα τελικά έγγραφα σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ακούγιου και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η Ρωσία και η Τουρκία συντονίζουν στενά τις θέσεις τους σε διεθνή ζητήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα χαιρετίσει το έργο της Άγκυρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν στρέφεται στον Πούτιν για βοήθεια, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ